Последно сбогом с Георги Коритаров – ерудит и изключителен професионалист

Ерудит и изключителен професионалист. Това бяха сред думите, казани за журналиста Георги Коритаров, който почина преди дни на 61-годишна възраст. Поклонението беше днес в столичния храм “Преображение Господне” в Лозенец, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изпрати Георги Коритаров. Тя сподели, че той й е бил много близък приятел и колега. „Започнахме заедно някъде далече в 1990 година като репортери – той от Демокрация, аз от БНТ. Не мога да повярвам, че го няма, това мога да ви кажа“, бе единственото, което тя сподели пред журналисти.

„Предполагам, че всеки, който попита за него ще ви каже много неща, но едно ще се повтаря, че беше истински ерудит, изключителен мозък, човек от тази брилянтна школа на журналистиката каквито за съжаление все по-малко вече се срещат и човек, който даваше винаги воля на мисълта си, което също напоследък е дефицит“, каза Георги Милков. Той сподели, че ще го запомни като един човек, с когото можеше да се говори умно и интересно.

„В момента аз си мисля за човека, но знам какъв изключителен професионалист беше той и знам как той съумяваше наистина с една невероятен интелект и ерудиция да обглежда събитието в дълбочина и точно тази дълбочина на нещата много ще ни липсва, наистина много ще ни липсва на всички“, каза Тони Николов.

Винаги беше подготвен, сподели Евгени Михайлов. „Не познавам човек, който така задълбочено да познава контекста за нещата, за които говори“, заяви още той.

Георги Стоянов Коритаров е роден на 10 май 1959 година в град София. Завършва СУ "Климент Охридски" със специалност "Славянска филология". Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски език, като също така ползва и албански.

С журналистика започва да се занимава от създаването на вестник "Демокрация" като парламентарен репортер. По-късно за кратко работи във вестниците "Демокрация 91" и "Континент".

През 1992 година започва работа в радио "Свободна Европа" като политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.

През 2003 година е водещ на аналитичния преглед на печата в програма "Блиц", която е съвместна между радио "Свободна Европа" и БТВ като част от сутрешния блок "Тази сутрин".

От началото на 2005 година Георги Коритаров става част от екипа на Нова телевизия и радио "Нова Европа". По Нова телевизия той води половинчасово токшоу, наречено "Коритаров Live".

През 2010 година Георги Коритаров води "Свободна зона" по TV+.

От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.

Поклон пред паметта му! /БГНЕС