Посолство на Израел: Обвиненията срещу нас са неверни, Хамас е отговорна за страданията на палестинците

Посолството на Държавата Израел в България категорично отхвърля и осъжда всякакви неверни обвинения срещу Израел за предполагаемо „извършване на геноцид“ срещу цивилни палестинци в Газа. Това се казва в позиция, изпратена до Агенция БГНЕС. Тя е по повод на изказване в българския парламент от днес.

Израелското посолство припомня, че на 7 октомври Хамас и други терористични групировки извършиха най-ужасяващите зверства срещу еврейския народ от Холокоста насам и обещават да повтарят тези зверства отново и отново.

„Както всяка друга суверенна държава, ангажирана със защитата на своите граждани, така и Израел има присъщо и неотменно право да се защитава срещу терористичната атака, пред която все още е изправен“, подчертават от дипломатическата мисия.

„Терористичната организация Хамас, която извършва военни престъпления, престъпления срещу човечеството и се опита да извърши геноцид на 7 октомври, е отговорна за страданията на палестинците в ивицата Газа, като ги използва за живи щитове, цинично се внедрява сред цивилното население и краде хуманитарна помощ от тях“, се казва в позицията.

Израел остава ангажиран, както многократно е потвърждавал и демонстрирал, да действа в съответствие с правата и задълженията си съгласно международното право, включително международното хуманитарно право.

„Този ангажимент е непоклатим. Експерти по военни действия в градска среда недвусмислено заявиха, че усилията, които Израел полага за спасяването на невинни човешки животи и предотвратяване на страдания, са безпрецедентни и поставят нов, висок стандарт на ангажираност към хуманитарното право. Използването на термина „геноцид“, създаден, за да обясни умишлените жестокости срещу милиони евреи, убити по време на Холокоста, в контекст на законното право и задължение на Израел да защитава народа си срещу терористичен субект, създаден в Газа, е възмутително и абсурдно“, се посочва в позицията на посолството.

Израел ще продължи да се защитава срещу Хамас, геноцидна терористична организация, и ще положи всички усилия да освободи 134-те наши заложници, които все още са в плен на терористите.

„Нашата война е с Хамас, а не с палестинското население“, категорични са от дипломатическата мисия на Израел в България. /БГНЕС