Посолството на САЩ: Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp

"Търговското атеше на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ.

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

БГНЕС припомня, че на 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна. /БГНЕС

Тагове: