Посрещнаха мароканците като национални герои след Мондиала в Катар

Десетки хиляди мароканци се изсипаха в столицата Рабат, за да приветстват у дома техния национален отбор – първият арабски или африкански състав, който стига до полуфинал на Световно първенство в историята.

Мароко игра на полуфиналите в Катар, а в малкия финал отстъпи на Хърватия.

Отборът и техният селекционер Уалид Реграги помахаха от открития автобус, с който се движиха от летището и около центъра на Рабат, придружени от редица полицейски коли и мотори с включени светлини и сирени. Тълпата бе екзалтирана да види своите любимци, като очаквано имаше много скандирания и пиротехника.

Мароко финишира на първо място в група с Хърватия и Белгия, който стана трети в света преди четири години, преди да отстрани последователно Испания и Португалия в елиминациите на Мондиала. „Атласките лъвове“ загубиха мача за третото място от хърватите с 1:2 в събота, но спечелиха сърцата на неутралните фенове.

Тимът по-късно се насочи към кралския дворец, където бе посрещнат от Крал Мохамед VI „като признание за историческото постижение“. Кралят, заедно с принц Мулай Хасан, раздадоха награди на президента на Мароканската футболна федерация, селекционера и играчите, предаде местната информационна агенция MAP. Майките на футболистите също ги придрижуиха до двореца като признание за техните усилия „да внушат на децата си ценностите на патриотизъм, жертвоготовност и национална принадлежност“. /БГНЕС