Посрещнаха с подаръци първия турист на Царевец за 2020 г.

Във Велико Търново посрещнаха тържествено първият турист за новата 2020 година на историческата крепост „Царевец“. Това е и една от традициите в последните дванайсет години, с които старата столица посреща новата година. И през 2019 година именно Царевец е най-посещаваният туристически обект в страната, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

По традиция на първи януари директорът на Регионалния исторически музей посрещна първият турист на крепостта „Царевец“за новата 2020 година. 26- годишната Елица Бодурова е първият посетител на „Царевец“ за новата година. Лекар е по професия и сред гордите жители на старата столица. Разказва, че през последните години е превърнала в традиция това да започва новата година именно с обиколка на историческата крепост. „Последните три години, всеки първи януари идвам на Царевец. Просто на Царевец се чувствам по един изключителен начин и исках да съм тук, първият ден от годината да го посрещна на Царевец. Не може да се опише, това е изключително да си от този град.!“, казва Бодурова.

От Регионалния исторически музей в старата столица посрещнаха с подаръци Елица.

„Тъй като се оказа, че Царевец е единственият музей, до скоро беше единственият музей, който работи на 1 януари, това един вид се явяваше и първият турист за България, така че тази традиция продължава да се спазва вече дванайста година, надявам се да продължи и занапред", каза Иван Църов, директор на РИМ -Велико Търново.

А и през 2019 година Царевец е бил най – посещаваният туристически обект у нас, като от регионалния исторически музей отчитат увеличение с 8 процента на посетителите спрямо 2018 година./БГНЕС