Постковиден синдром - "Делта" е по-опасна спрямо другите вируси

Щамът "Делта" на коронавируса засяга младите хора по-активно от другите му разновидности. Това доведе до подмладяване както на самата болест, така и на т. нар. "Постковиден синдром", казва в интервю Евгений Тимаков, лекар по инфекциозни заболявания и главен лекар на медицинския център „Лидер-медицина“.

В концепцията за постковиден синдром лекарите включват набор от симптоми, които продължават при човек известно време след възстановяване. Това са главоболие, слабост, увреждане на паметта и редица други. По-рано тези прояви по правило се срещаха при по-възрастни хора, но сега „пост-COVID“ е по-млад, отбеляза Евгений Тимаков. Причината, каза той, е щамът "Делта".

"Щамът "Делта" не е напълно разбран, но със сигурност знаем, че младите хора и децата са започнали да боледуват повече, въпреки че възрастните също са изложени на риск. Ще имат много силен ефект върху имунните фактори. Децата след коронавирус инфекцията ще боледуват по -дълго. Ефектът върху репродуктивната функция при младите хора се проучва, това все още е под въпрос ", каза специалистът по инфекциозни заболявания.

В същото време, обясни той, всички други последици, присъщи на други варианти на SARS-CoV-2, също се запазват в щама "делта".

"Предварителните данни, получени от лекари, участващи в рехабилитация за постковиден синдром, показват, че ваксинираните го нямат. Във всеки случай все още не съм виждал описание на постковидния синдром при ваксинирано лице", добави Евгений Тимаков. /БГНЕС