Какви промени трябва да се направят в менюто, за да останем сити след хранене и да не пълнеем заради преяждане, разказа в интервю за радио Sputnik Маргарита Арзуманян, кандидат на медицинските науки, диетолог и гастроентеролог.
Чувството на глад невинаги означава, че човек се нуждае от хранителни вещества, тъй като то може да бъде не само физиологично, но и емоционално, отбелязва лекарят.
"Ако човек изпитва физиологичен глад, има определени симптоми като къркорене в стомаха. В случай на емоционален глад човек може да иска да яде, дори да е сит", уточнява Арзуманян.
Ако се появят характерните симптоми на физиологичен глад, е необходимо да се яде, казва тя. Обикновено те се появяват два часа и половина до три часа след хранене. За да не се наруши чувството на глад скоро след следващото хранене и да не се стигне до преяждане, е необходимо да се спазва диета, съветва диетологът.
"Основното е да си набавите правилното съотношение между протеини, здравословни мазнини и фибри, за да останете сити за дълго време. Например ядките са добър източник на засищане, тъй като съдържат растителни протеини, фибри и здравословни мазнини.