Потомъкът на Софроний Врачански: Да пееш в България е сбъдната мечта

„Усещането да пееш в България е като за сбъдната мечта. От детска възраст не си спомням такова усещане. Това е абсолютен подарък за мен, за което съм безкрайно благодарен на Бог, защото ми позволи да усетя на собствена почва в родината си публиката и енергията, която минава между нея и мен“. Това заяви в интервю за БГНЕС бас баритонът Хари Драганов.

Хари Драганов е от стар възрожденски род. Той е потомък на свети Софроний Врачански, който е направил първия препис на „История славянобългарска“ на свети Паисий Хилендарски.

Оперният певец завладя сърцата на публиката по време на първия си рецитал в България.

Драганов живее и твори в чужбина през по-голямата част от живота си. „Не се връщам, аз си идвам в България, защото съм живял повече навън, отколкото в страната“, отбеляза той.

За него идването у нас е връщане към корените. „България е мястото, където искам да създам висше училище за духовна музика“, сподели Хари Драганов. Той смята, че мястото на подобно училище е тук, защото „сме наследниците на Орфей и имаме честта да продължим традициите на музиката, дадена ни от Бог“.

Бас баритонът коментира и дали има интерес от страна на младите към този вид музика. „Има много желаещи, които искат да приемат моите знания. Усещането за музиката е абсолютно еднакво у стари и у млади“, категоричен е той.

Оперният певец винаги се стреми да включва „завладяващи“ творби в своите рецитали. Хари Драганов е привърженик на живите спектакли, защото тогава се чувства истинската симбиоза между изпълнител и публика.

„Предвидени са серия от концерти като има две водещи линии. Едната линия е духовната музика – да покажем на публиката богатството на православната и католическата музика. Другата е свързана с наследството на Орфей“, разказа оперният певец.

В първия рецитал на бас баритонът участваше и Марио Ангелов, който свиреше. В края на концерта, който се състоя в католическата катедрала „Свети Йосиф“ в София, цялата публика стана на крака, за да аплодира Хари Драганов. След спектакъла множество хора го поздравиха лично за невероятния рецитал.

Софроний Врачански или Стойко Владиславов е роден в Котел през 1739 г. в семейството на богат търговец. През 1762 г. става свещеник, а три години по-късно се среща с Паисий Хилендарски, който му показва своята „История славянобългарска“. През 1794 г. е ръкоположен за епископ на Враца.

Софроний е автор на „Житие и страдания грешнаго Софрония“ и „Възвание към българския народ“, които го превръщат в най-видния представител на българската литература от началото на XIX век. Автор е също така на първата печатна книга на новобългарски език – сборника „Неделник“.

Софроний Врачански развива огромна обществена дейност. Той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност през първите десетилетия на XIX век. Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1964 г. Негови наследници са княжеският род Богориди, които са свързани с Франция, Румъния, България и Османската империя. /БГНЕС