Потребителската инфлация в САЩ намалява

Потребителската инфлация в Съединените щати се е понижила съвсем леко през април въпреки сериозните усилия за охлаждане на икономиката и ограничаване на ръста на цените, заяви министерството по труда.


Последният индекс сигнализира, че ценовият натиск се запазва, въпреки че бележи стъпка в правилната посока и най-малкото годишно повишение от две години насам, предаде АФП.

Процентът остава доста над нивата отпреди пандемията, а анализаторите внимателно следят данните за инфлацията, тъй като Федералният резерв обмисля необходимостта от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и колко дълго да запази рестриктивната си политика.

Индексът на потребителските цени (ИПЦ), ключов измерител на инфлацията, се повиши с 4,9% спрямо предходната година, което е само с малко по-малко от мартенските 5,0%.

На месечна база общият индекс на потребителските цени се повиши с 0,4% през април, увеличавайки се спрямо повишението от 0,1% през март.

Като се изключат волатилните сегменти на храните и енергията, потребителската инфлация нарасна с 0,4% през април спрямо предходния месец, както и през март. /БГНЕС