Повече от 150 загинали при блъсканица на Хелоуин в Сеул

Повече от 150 души са загинали, а десетки други са били ранени при смъртоносна блъсканица по време на събитие за Хелоуин в централната част на Сеул, съобщиха официални лица, като това е един от най-тежките инциденти в Южна Корея.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол обяви национален траур в неделя, като заяви, че правителството ще плати медицинските грижи за ранените и погребенията на загиналите.

Напливът на тълпата и струпването на хора се случиха в популярния столичен квартал Итаевон, където по местни данни 100 000 души, предимно в тийнейджърска и 20-годишна възраст, са отишли да празнуват Хелоуин и са задръстили тесните улички и криволичещите улици в района.

"В центъра на Сеул се случи трагедия и бедствие, които не биваше да се случват", заяви Юн в национално обръщение.

Правителството "ще разследва задълбочено причината за инцидента и ще направи основни подобрения, за да гарантира, че същият инцидент няма да се повтори в бъдеще".

"Сърцето ми е натежало и ми е трудно да сдържа скръбта си", добави той.

Облечени в зелени жилетки, които означават извънредна ситуация в страната, Юн и други високопоставени служители посетиха мястото на инцидента и разговаряха със спасителите, показаха кадри по местната телевизия.

По-рано очевидци описваха, че са били хванати в капан в тясна, наклонена алея, борейки се да се измъкнат от задушаващата се тълпа, защото хората се оказали натрупани един върху друг.

Парамедиците, които бързо се оказали претоварени от броя на жертвите, помолили минувачите да им окажат първа помощ, точно на ръба на хаоса.

"Имаше толкова много хора, които просто се бутаха наоколо, а аз попаднах в тълпата и отначало също не можех да се измъкна", разказва 30-годишният Чон Га-ул.

От пожарната служба съобщиха, че най-малко 151 души, включително 19 чужденци, са загинали при блъсканицата, станала около 22:00 ч. (13:00 ч. по Гринуич).

Министерството на вътрешните работи съобщи, че още 150 души са били ранени.

"Големият брой жертви е резултат от това, че много хора са били стъпкани по време на събитието за Хелоуин", заяви пред репортери на мястото на събитието служителят на пожарната Чой Сонг-беом, като добави, че броят на жертвите може да нарасне.

Властите в Сеул съобщиха, че до ранните часове на неделя са получили 355 съобщения за изчезнали хора.

Снимки на АФП от мястото на инцидента показват десетки тела, разпръснати на тротоара и покрити с чаршафи, а служители на спешна помощ, облечени в оранжеви жилетки, товарят още повече тела на носилки в линейки.

"Хората бяха натрупани един върху друг като в гробница. Някои от тях постепенно губеха съзнание, а други вече изглеждаха мъртви", разказва един от очевидците пред информационната агенция "Йонхап".

В интервю за местния телевизионен канал YTN Ли Бьом-сук, лекар, оказал първа помощ на пострадалите, описва сцени на трагедия и хаос.

"Лицата на толкова много жертви бяха бледи. Не можех да уловя пулса или дишането им, а много от тях имаха разкървавен нос. Когато се опитах да им направя изкуствено дишане, изпомпах и кръв от устата им".

"О, Боже мой"

Потребителката на Twitter @janelles_story сподели видеоклип, който според нея показва Итаевон малко преди началото на стълкновението и на който се виждат стотици млади хора, много от които в костюми за Хелоуин, на тясна улица, осеяна с барове и кафенета.

Отначало тълпата изглежда в добро настроение и спокойна, но след това започва суматоха и хората започват да се бутат и притискат един в друг. Чуват се писъци и задъхване, а женски глас вика на английски "Shit, shit!", последвано от " О боже мой, о боже мой!".

Чой от противопожарната служба казва, че телата на жертвите са прехвърлени в спортна зала недалеч от мястото на мелето и в болници в района, за да бъдат идентифицирани.

Местната телевизия показа десетки линейки, които се насочиха към университетската болница "Сун Чун Хянг", където бяха откарани някои от жертвите.

Президентът Юн нареди на длъжностните лица да изпратят екипи за оказване на първа помощ и бързо да осигурят болнични легла за пострадалите, съобщиха от президентската канцелария.

Междувременно кметът на Сеул О Се-хун, който беше на посещение в Европа, реши да се върне у дома след инцидента, съобщи "Йонхап", като се позова на градски служители.

Във Вашингтон, верен съюзник на Сеул, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Америка "стои с" Южна Корея след трагедията.

На мястото на инцидента, което беше оградено от полицията и беше окъпано в червено от стотици мигащи светлини, от някои барове продължаваше да звучи музика.

Зашеметени минувачи седяха на тротоара и проверяваха телефоните си. Други се успокояваха, прегръщаха се, докато други - очевидно неосъзнаващи мащаба на трагедията, която се е разиграла точно до тях, продължаваха да празнуват.

Джу Йонг Посамай, барман в квартала, каза, че е бил на няколко празненства за Хелоуин в Корея и е бил шокиран от трагедията.

"Беше много тъжно да видим това, което никога, никога не сме очаквали", казва 24-годишният Посамай пред АФП. "Винаги е претъпкано, но нищо подобно не се е случвало досега."

Тазгодишното събитие за Хелоуин беше първото от началото на пандемията през 2020 г., на което южнокорейците не бяха задължени да носят маски за лице на открито. /БГНЕС, АФП