Повече от 165 000 афганистанци бягат от Пакистан

Повече от 165 000 афганистанци са избягали от Пакистан през месеца, откакто правителството на страната нареди на 1,7 милиона души да напуснат страната или да бъдат арестувани и депортирани, предаде АФП.


Повечето от тях се втурнаха към границата през последните няколко дни с наближаването на крайния срок 1-ви ноември и полицията започна да открива десетки центрове за задържане на арестувани афганистанци.

Властите от афганистанската страна на границата са претоварени от мащаба на изселването, докато се опитват да обработят завръщащите се - някои от тях стъпват в Афганистан за първи път в живота си.

"Непрекъснато сме в контакт с тях (пакистанските власти) и искаме повече време. На хората трябва да бъде позволено да се завърнат с достойнство", казва министърът по въпросите на бежанците в талибанското правителство Халил Хаккани.

"Те не трябва да създават трудности на афганистанците, не трябва да си създават повече врагове", каза той във временния център за обработка на документи.

Талибанските власти създадоха центъра на няколко километра от граничен пункт, както и лагери за семейства, които няма къде да отидат, след като затрудненията там предизвикаха "извънредна ситуация" за хиляди блокирани хора, заяви официален представител.

На най-големия граничен пункт Торхам в провинция Хайбер Пахтунхва служителите работиха до ранните часове на 2-ри ноември, за да разчистят опашката от 28 000 души, която се простираше на седем километра.

Малко над 129 000 души са избягали от Хайбер-Пахтунхва, съобщи вътрешният департамент на провинцията, а общо 38 100 души са преминали през Чаман в провинция Белуджистан.


Тъй като натискът по границите намаля, служителите обещаха да продължат репресиите срещу имиграцията, задържайки стотици афганистанци, като същевременно насърчават семействата без документи да продължат да напускат доброволно.

При полицейска операция в мегаполиса Карачи бяха задържани повече от 100 души, а в Квета, града, който е най-близо до граничния пункт Чаман, полицията задържа 425 афганистанци.

"Имам нужния документ, но тази сутрин полицията нахлу в дома ни и ни каза, че ще провери личните ни карти. Предпочитаме да напуснем, отколкото да търпим полицейски набези в домовете си", казва Хамид Хан, 30-годишен грънчар, роден в бежански лагер в Пешавар.

В консервативната афганистанска култура се смята за голямо безчестие мъж, който не е близък роднина, да влезе в дома, когато има жени.

След като вътрешният министър на страната се срещна с афганистанския посланик в Исламабад, Пакистан обяви, че жените и децата под 14-годишна възраст, които напускат доброволно страната, ще бъдат пощадени от личен обиск и биометрично сканиране на границата, в съответствие с културните особености.

Адвокати и групи за защита на правата обвиняват пакистанското правителство, че използва заплахи, злоупотреби и задържане, за да принуди афганистанските лица, търсещи убежище, да напуснат страната, докато афганистанците съобщават за седмици на произволни арести и изнудване.

"Конституцията на Пакистан дава на всяко лице, което се намира на тази земя, правото на справедлив съдебен процес, но на тези бежанци това право е било отказано", казва Мониза Какар, адвокат по правата на човека от Карачи. /БГНЕС