Повече от 200 лица, свързани с Ндрангета, са осъдени на общо над 2200 години

Повече от 200 обвиняеми в един от най-големите процеси срещу мафията в Италия от поколения насам са осъдени на общо над 2200 години затвор, съобщи Би Би Си.


По време на тригодишния процес лица, за които се твърди, че са свързани с Ндрангета, бяха осъдени за престъпления, вариращи от изнудване до трафик на наркотици.

Сред осъдените е и бивш италиански сенатор, въпреки че присъдите все още могат да бъдат обжалвани.

Ндрангета е една от най-влиятелните престъпни организации в Европа.

Случаят илюстрира широкото влияние на мафията върху политиката и обществото в Южна Италия. Експерти заявиха, че присъдите на "бели якички", включително местни служители, бизнесмени и политици, показват широкообхватното влияние на организираната престъпност върху италианските институции.

Сред най-значимите осъдени е Джанкарло Пители, адвокат и бивш сенатор от партията "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони. Пители получи 11-годишна присъда за сговор с организация от мафиотски тип.

Сред останалите осъдени са държавни служители, професионалисти от различни отрасли и високопоставени служители, които са били от решаващо значение за успеха на Ндрангета в проникването в законната икономика и държавните институции.

Повече от 100 обвиняеми бяха оправдани.

Съдиите, председателстващи делото, бяха поставени под полицейска закрила поради опасения за тяхната безопасност.

Възникнала в бедния регион Калабрия, Ндрангета се смята за една от най-опасните престъпни организации в света. Смята се, че тя контролира до 80 % от пазара на кокаин в Европа.

Годишният оборот на бандата се оценява на около 60 млрд. долара.

Процесът се проведе в кол център в покрайнините на град Ламеция Терме, превърнат в съдебна зала с висока степен на сигурност, оборудвана с клетки за обвиняемите и достатъчно голяма, за да побере около 600 адвокати и 900 свидетели. Обвиненията включват убийство, изнудване, трафик на наркотици, лихварство, злоупотреба със служебно положение и пране на пари.

В продължение на три години съдебното производство показа как калабрийският синдикат е разширил обхвата си през всички континенти, като в крайна сметка е действал чак в Южна Америка и Австралия. Членовете му проникват в местната икономика, публичните институции и дори в здравната система, като манипулират обществени търгове и подкупват местни служители.

По време на процеса, който е най-големият по рода си от 80-те години насам, съдиите разглеждат хиляди часове свидетелски показания. Бивши мафиоти, превърнали се в сътрудници на правосъдната система, свидетелстват за дейността на семейство Манкузо и техните съдружници, които упражняват широк контрол върху провинция Вибо Валентия.

Семейство Манкузо, родом от град Лимбади, е един от най-могъщите от 150-те клана, които съставляват Ндрангета.

Анна Серги, професор по криминология в университета в Ексетър, заяви: "Този съдебен процес потвърждава присъдите на класически мафиоти, осъдени за престъпления, които традиционно се свързват повече с криминални дейности, като изнудване или трафик на наркотици."

Тя допълва: "Важно е обаче да се отбележи как различните видове замесени лица, включително бели якички, дават по-цялостна представа за цялата провинция и връзките между различните мафиотски кланове".

Повечето от обвиняемите бяха арестувани през декември 2019 г. след мащабно разследване, обхващащо най-малко 11 италиански региона, което започна през 2016 г. Приблизително 2500 служители са участвали в обиски, насочени срещу заподозрени във Вибо Валентия - район, контролиран предимно от клана Манкузо на Ндрагета.

Повече от 50 бивши членове на мафията се съгласиха да сътрудничат на процеса, сред които и племенникът на Луиджи Манкузо - Емануеле.

Техните показания хвърлят светлина върху вътрешната работа на една от най-могъщите мафии в Италия. Съдебният процес разкри, че членовете на Ндрагета уж са криели оръжия в гробищни параклиси, използвали са линейки за транспортиране на наркотици и са отклонявали обществени водоизточници за отглеждане на марихуана.

Онези, които се противопоставят на организираната престъпна група, се сблъскват с мрачни последици, включително намират мъртви кученца и кози глави пред домовете си, подпалени коли и изпочупени витрини на магазини.

"Тази първа серия присъди показва колко трудно е да се води борба с групировката поради нейните политически, икономически и финансови връзки", казва Антонио Никасо, писател и експерт по организираната престъпност./БГНЕС