Повече от 300 чувала боклук събраха в Манастирски ливади-изток

Повече от 300 чувала с боклуци събраха жителите на „Манастирски ливади-изток”, които организираха мащабна акция по почистване на квартала си през днешния ден. Камионът за извозване направи 4 курса, за да изводи огромното количество отпадък, събран от гражданите, предаде репортер на БГНЕС.

„Преди няколко дни имаше буря, която ни показа колко много боклук има наоколо. Решихме да се съберем и да почистим, колкото се може повече неща. Преуморени сме. Доста хора се събраха, но може и още”, сподели Айлин, която живее в един от новите комплекси в квартала и днес е запретнала ръкави, за да го направи по-приветлив заедно с двете си дъщери.

„Попаднахме на едно сметище. Това се дължи на реката, която преля преди две години и донесе много отпадъци. Общината ни съдейства с чували и ръкавици”, каза още Айлин.

Все още голите пространства пък са изключително замърсени заради интензивната строителна дейност в квартала. 20 кубика с неприятни боклуци събраха хората само в един от пунктовете.

„Оставили са на нас подготвителната работа. Има 10-20 кубика с боклуци, които събрахме. Ние го обърнахме на археологически разкопки, те са трупани още преди бурята и преливането на реката, от тези строителни обекти, които са били наоколо преди построяването на блока ни. Сега благодарение на новите строежи се разхвърчаха много строителни материали, можем да си отворим строителен магазин“, каза шеговито Орлин, който също живее в района.

„Част от боклуците са от строителните фирми, но други успяваме и ние да си ги генерираме. В този аспект сме много градивни. Освен труповете на животни, намерихме протези”, обясни той и призова съгражданите си към отговорност към околната среда и местообитанието си.

В днешната акция по почистването, която се дължи изцяло на самоорганизацията на живеещите в квартала, участват няколко комплекса – около 60 – 70 души. много от хората излязоха заедно с децата си, които също имаха отредена роля – помагат на няколко предварително определени пункта и раздават чували и ръкавици.

Хората настояват да има санкция за строителните фирми, които не почистват боклуците, оставени от тяхната дейност. Част от тях не са доволни от дейността на институциите, които те определят за мудни.

„Може да стане добра традиция. Хората са инициативни и имат желание да направят нещо. Общината също се включва. Това, което зависи от тях е да контролират строежите. Ние имаме проблем със строителен отпадък. Фирмите трябва да носят отговорност, както всеки един от нас носи такава за личния си отпадък”, заяви още Орлин.

„В инициативата се включвам, защото кварталът е доста мръсен, за да дадем пример на децата. Проблемите с боклуците са откакто започна да се застроява. Строителните фирми трябва да си чистят, защото на няколко места имаше изхвърлени чували със строителни отпадъци. Това не е окей. Трябва да има санкции – парични или поне да се включват в подобни инициативи, за да може техните работници да се научат да пазят. Не съм с високо мнение за общината. Ние трябва да сигнализираме. Вижте състоянието на улиците и разстоянието между блоковете. Не е лошо да сме активни, но и общината да бъде активна“, каза от своя страна Мария, която също живее в квартала. /БГНЕС