Повече вода пази бъбреците здрави

При горещо време се препоръчва да се пие повече вода, но дори при умерени температури трябва да се пие достатъчно вода, за да се предотврати образуването на камъни в бъбреците, съветва онкологът-уролог Ярослав Потапов.

През лятото е необходимо да се увеличи количеството консумирана течност с един и половина до два пъти. Винаги трябва да помните за поддържането на водния баланс в организма: липсата на вода може да причини уролитиаза, каза лекарят. Според него различни причини водят до образуването на пясък, а след това и камъни в бъбреците, а липсата на течност е една от тях.

"Има много от тях: метаболитни, хормонални нарушения, особености в начина на живот на човек, диетата му - всичко това може да предизвика появата на уролитиаза. И една от причините е недостатъчният прием на течности", обясни Ярослав Потапов.

"За човек, който няма уролитиаза и няма специална диета, два или три литра вода на ден е достатъчно", каза лекарят.

В същото време, добави Ярослав Потапов, някои хора се нуждаят от много повече от средния прием на течности - това са хора, подложени на значителна физическа активност, спортисти.

"Спортистите, особено тези, които се занимават с културизъм, пият шест до седем литра течности на ден. Те се нуждаят от увеличен прием на вода поради специални диети", каза лекарят. /БГНЕС