Повечето японци подкрепят забраната за чуждестранни фенове на Токио 2020

По-голямото мнозинство от японци е съгласно с решението за забрана на чуждестранни фенове от Игрите в Токио, откри ново проучване, като подкрепата за Олимпиадата продължава да бъде ниска, но се покачва.

Игрите в Токио трябва да стартират на 23 юли.

Организаторите взеха безпрецедентното решение да не допускат фенове от чужбина за отложените летни олимпийски игри това лято в събота, наричайки решението разочароващо, но „невъзможно за избягване“ поради опасенията за безопасността по време на пандемията. Анкета на вестник Asahi Shimbun откри, че 85% от отговорилите смятат, че чуждестранните фенове не трябва да бъдат допускани до надпреварата, като само 11% са на противоположното мнение.

Проучването, което получи отговор от 1564 души през уикенда, показа, че по-малко от 1/3 от анкетираните (27%) смятат, че Игрите трябва да се проведат това лято. Мнозинството е на мнение, че съревнованието трябва да бъде или отново отложено (36%) или отменено (33%). Организаторите на Летните олимпийски игри настояват, че ново отлагане не стои на дневен ред. Последните цифри предполагат, че подкрепата за Игрите бавно се покачва в Япония, като подобна анкета през януари откри, че само 11% са мислели, че Олимпиадата трябва да се състои през лятото, за сметка на повишение до 21% през февруари.

Ново проучване на Информационна агенция Kyodo през уикенда откри, че 23.2% от анкетираните мислят, че Игрите трябва да се проведат по план, докато 39.8% са на мнение, че те трябва да бъдат отменени. От агенцията не конкретизираха дали това са били единствените опции за респондентите. Общият брой анкетирани са били 1054. /БГНЕС