Повишаване на комуналното насилие в Индия преди срещата на Г-20

Отделни изблици на насилие тази седмица, включително застрелването на трима мюсюлмани от полицай във влак, разкриха дълбоките комунални пукнатини в Индия седмици преди посрещането на лидерите на Групата на 20-те (Г-20) в столицата.


В северния щат Хараяна избухна насилие, след като дясна хиндуистка организация проведе религиозна процесия в доминирания от мюсюлмани регион Нух.

Сблъсъците се разпространиха в няколко квартала на финансовия и технологичен център Гургаон, където живеят над 1,5 млн. души и стотици световни фирми, докато разярените тълпи се насочваха предимно към имоти, собственост на мюсюлмани, като подпалваха сгради и разбиваха магазини и ресторанти.

Властите съобщиха, че най-малко шестима души са загинали, включително двама полицейски служители и духовник, който се е намирал в подпалена джамия. Арестувани са повече от 110 души.

Областният съветник на Гургаон призова жителите да останат по домовете си и нареди затварянето на някои частни учебни заведения и държавни учреждения.

Докато насилието се разгръщаше, на около 1300 км южно в Махаращра във влак, пътуващ за Мумбай, друго смъртоносно нападение показа дълбочината на религиозното разделение в страната.

Полицай откри огън в движещ се влак, убивайки четирима души, включително старши полицай и трима мюсюлмански пътници, според местни съобщения и някои членове на семейството, предава Си Ен Ен.

В появилия се видеозапис на последствията, който бързо се разпространи, се вижда как полицаят стои над безжизнено тяло с пушка в ръка, а ужасените пътници се скупчват в края на вагона.

Офицерът поглежда към тялото, след това преглежда вагона, преди да каже: "Ако искате да гласувате, ако искате да живеете в Хиндустан (Индия), тогава има само (Нарендра) Моди и Йоги (Адитянат)."

Позовавайки се на лидера на страната и на хиндуисткия монах, превърнал се в главен министър на най-многолюдния индийски щат, той изглежда се застъпва за техните популярни, но дълбоко разделящи политики.

Една от жертвите, Асгар Али, е бил продавач на гривни на път за нова работа в Мумбай, когато е извършено фаталното нападение, заяви братовчед му Мохамед пред CNN, като добави, че Али оставя съпруга и четири деца.

"Не сме чували много от властите", добавя той. "Но аз вярвам, че това се е случило, защото сме мюсюлмани."

Полицията е арестувала офицера, а мотивът все още не е установен, съобщиха властите. Опозиционни политици и активисти обаче нарекоха нападението "престъпление от омраза", насочено срещу мюсюлманското малцинство в Индия.

Образът на Индия, който Моди и неговата партия "Бхаратия Джаната" (БДП) искат да създадат, е образ на уверена, жизнена и модерна суперсила - и той ще бъде демонстриран в Индия, когато лидерите на Г-20 се срещнат в Ню Делхи следващия месец.


Според анализатори обаче тези сцени на насилие подчертават една неприятна реалност, тъй като хиндуистките националистически политики на БДП набират скорост в най-голямата демокрация в света след близо десетилетие управление на Моди.

В сряда стотици членове на хиндуистката екстремистка дясна групировка "Баджранг Дал" излязоха по улиците на няколко града, включително Делхи, като горяха чучела и скандираха лозунги срещу мюсюлманите в знак на протест срещу това, което те нарекоха "ислямски джихад и тероризъм".

Асим Али, политически изследовател, базиран в Ню Делхи, който няма роднинска връзка с Асгар Али, заяви, че официалното мълчание по отношение на нападенията и реториката на религиозна основа е окуражаващо за радикалните групировки и че тези нападения са станали "по-дръзки", откакто БДП дойде на власт преди близо десетилетие.

"Когато не се предприемат действия срещу тези елементи, посланието, което се изпраща, е, че това е нормално". "Ако правителството говори (срещу това), това би помогнало."

През последните два месеца в североизточния щат Манипур бушува етническо насилие - тема, която не получи почти никакъв публичен коментар от страна на Моди.

Али се опасява, че напрежението на религиозна основа може само да се изостри през следващата година, когато Индия се насочва към ожесточена борба на изборите, на които Моди се стреми към трети мандат, а опозицията създава коалиция, за да го отстрани.

Последните прояви на комунално насилие се случват на фона на по-широкото нарастване на престъпленията от омраза срещу малцинствени групи.

Проучване на икономиста Дипанкар Басу отбелязва 786% увеличение на престъпленията от омраза срещу всички малцинства между 2014 и 2018 г., след изборната победа на БДП.

БДП обаче заявява, че не дискриминира малцинствата и "третира всички свои граждани равноправно".

Но проучването на Басу показва - а и новинарските репортажи посочват - че основната част от тези престъпления от омраза са насочени към мюсюлманите. Активистите посочват множество скорошни инциденти, които според тях допринасят за рязкото комунално разделение в Индия.

Миналия месец главният министър на щата Асам от БДП Химанта Бисва Сарма обвини мюсюлманите за рязкото покачване на цените на доматите. Обвинението му дойде седмици след като той се нахвърли върху бившия президент на САЩ Барак Обама, заявявайки, че индийската полиция трябва да се "погрижи" за многото "Хюсеин Обама" в страната, визирайки мюсюлманите в страната.

Бившият президент на САЩ Обама не е мюсюлманин.

Индия има едно от най-големите мюсюлмански населения в света с приблизително 170 млн. последователи, което е около 15 % от 1,4-милиардното ѝ население. /БГНЕС