Пожарът край Свиленград върви към границата

Големи горски пожари все още бушуват на много места в страната. Бедствено положение е обявено в общините Тополовград, Харманли, Хасково и Димитровград. Усложнена е обстановката и в област Ямбол. Продължава гасенето на друг горски пожар в Русенско. Бедствено положение е обявено и в община Свиленград. Там пожарът обхвана огромна площ - над 100 000 декара. Евакуирани са жители на две населени места. Пожарът не е потушен, но е локализиран и няма опасност за населените места.

От 3 страни пожарът в Сакар е ограничен, съобщи директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов на извънреден брифинг пред кметството в село Студена в Хасковско.

"От три страни пожарът ограничен, няма пострадали, загинали и нанесени тежки материални щети. Площта на пощара е поне 50 хиляди декара, здасегнати са сухи треви, храсти и горски масиви. Пожарът се разпространява в югозападна посока към границата. Ако не го ограничим до обяд, ще помолим за помощ от съседната територия. Те предлагат булдозери, пожарни, хора. Преди всичко обаче, нашите действия бяха свързани с това те да бъдат на тяхната си територия; към момента турски гранични власти няма да влизат в страната ни.

Към 10 ч. чакаме български хеликоптер да дойде да гаси. Теренът е изключително непроходим даже и от хора.

По отношение на причините за пожара – винаги съм изтъквал човешката намеса. Но тук един от пожарите най-вероятно е възникнал от изхвърлен фас от шофьор на ТИР", съобщи директорът на Пожарната гл. ком. Николай Николов.

Според прогнозите вятърът няма да е бурен, но е умерен и силен, очакваме високи температури, затова сме изключително внимателни. Ще сменим нощната смяна с по-свежи хора, които да имат сили да гасят, допълни ком. Николов./БГНЕС