Пожари в Алжир убиха 15 души

Горски пожари, бушуващи в Алжир по време на гореща вълна, са убили най-малко 15 души и доведоха до масова евакуация, съобщи правителството.


Тъй като температурите в някои части на северноафриканската страна достигнаха 48°С, в 16 провинции бяха регистрирани 97 пожара, раздухвани от силни ветрове, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Пожарите са ранили 26 души и са обхванали жилищни райони, съобщи министерството и добави, че повечето от тях са потушени.

По данни на министерството около 1500 души са били евакуирани от провинциите Бежая, Буира и Джиджел, разположени източно от столицата Алжир.

В трите провинции в средиземноморския крайбрежен район на Алжир пожарите са най-тежки.

Президентът на страната Абделмаджид Теббун изрази съболезнованията си на семействата на загиналите като отбеляза, че жертвите са както цивилни, така и военни.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че за борба с пламъците са мобилизирани 7500 пожарникари и 350 пожарни автомобила, подпомагани от въздушна противопожарна техника.

В момента се провеждат операции за потушаване на пожари в шест провинции, допълва се в съобщението, като се призовават гражданите да "избягват засегнатите от пожарите райони" и да съобщават за нови пожари на безплатните телефонни номера.

"Службите за гражданска защита остават мобилизирани до пълното потушаване на пожарите", заявиха от министерството.

Според службите за гражданска защита, в североизточната провинция Тизи Узу късно в неделя са били потушени 15 пожара.

Средиземноморска гореща вълна

През лятото в Алжир редовно избухват пожари в горите и полетата, а тази година те бяха изострени от горещата вълна, в резултат на която няколко средиземноморски държави счупиха температурни рекорди, съобщи АФП.

В съседен Тунис температурите в понеделник достигнаха 50°С.

Държавната енергийна компания STEG на Тунис обяви планирани прекъсвания на електрозахранването за половин до един час, за да запази работата на мрежата.

Миналата седмица голям пожар избухна в борова гора в Тунис, близо до границата с Алжир.

Според тунизийските власти, които потвърдиха, че са изгорели 470 хектара гори, се е наложило временно да бъде затворен граничен пункт.

В някои други северноафрикански държави като Мароко и Либия температурите бяха сравнително нормални в сравнение със средните годишни стойности.

В неделя държавната енергийна компания на Алжир Sonelgaz съобщи за пик в потреблението на електроенергия от 18 697 мегавата.

През август 2022 г. в североизточната провинция Ел Тарф в Алжир избухнаха огромни пожари, при които загинаха 37 души.

То беше предшествано от най-смъртоносното лято от десетилетия насам, като през 2021 г. в такива пожари, особено в региона Кабилие, загинаха 90 души.

В стремежа си да избегнат повторение на смъртните случаи от предходните години властите обявиха редица мерки в месеците, предшестващи пика на летните горещини.

През април Теббун обяви придобиването на шест средни самолета за водни бомби.

След това Министерството на вътрешните работи обяви по същия начин предстоящото придобиване на един такъв самолет и лизинга на шест други през следващия месец.

През май властите заявиха, че се подготвят за горските пожари като изграждат писти за кацане на хеликоптери и дронове за гасене на пожари.

Учените определят Средиземноморския регион като "гореща точка" на климатичните промени, като Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН предупреждава за повече горещини, неурожай, суши, покачване на морската вода и навлизане на инвазивни видове. /БГНЕС