Пожарите в Испания унищожиха около 10 000 хектара гори

Пожар в автономна област Кастилия и Леон в Северозападна Испания унищожи около 10 000 хектара гори, съобщи вестник „Ел Мундо“.

По информация на изданието, пожарът е избухнал в събота в района на община Навалакруз в провинция Авила. От съображения за сигурност са били евакуирани жителите на няколко населени места. В борбата със стихията са мобилизирани стотици хора и въздушна техника.

БГНЕС припомня, че Испания продължава да изпитва рекордни жеги с температури надвишаващи 47 ℃ на фона на горещата вълна, заляла средиземноморския регион.

Най -високата регистрирана температура в страната досега е била 46,9 ℃ в град Кордоба на 13 юли 2017 г. Това ниво отново беше достигнато там в събота.

Изгаряща жега бе регистрирана и в североизточния град Сарагоса, където живакът достигна 43,2 ℃, и в столицата Мадрид с 41℃.

Държавната метеорологична служба повиши нивото за опасност в някои провинции до най-високата степен – червена. Властите в страната предупредиха за увеличената опасност от възникване на пожари. /БГНЕС