Пожарникари ще дежурят около храмовете за Великден

1818 проверки е извършила пожарната в църкви, хижи и хотели във връзка с предстоящите Великденски празници. На църковните служители са дадени предписания и съвети за предотвратяване възникването на пожари, предаде репортер на БГНЕС.

Днес в ГДНП представители на криминална, охранителна, пътна и гранична полиция, както и на ГДПБЗН представиха предприетите от МВР действия за гарантиране на сигурността в дните около Великден.

Три акта за административни нарушения са били издадени за храмове, стана ясно от брифинга в ГДНП.

29 противопожарни автомобила с екипи ще бъдат разположени пред най-големите храмове в София, Бургас, Видин, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Сливен, Хасково и Шумен.

Около 70 служители на пожарната ще следят в навечерието на Възкресение Христово за спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Във връзка с очаквания засилен трафик по граничните контролно-пропускателни пунктове на страната, е създадена организация. Установено е и взаимодействие със служители на пунктовете на съседните ни държави.

Властите очакват по-голяма интензивност на движението на българо-турската граница.

До 30 хиляди пътни превозни средства преминават границата между България и Турция съботно-неделните дни, стана ясно от брифинга.

Другата натоварена граница е тази с Гърция. Ежедневно и през почивните дни на ГКПП Кулата преминават около 8 хиляди лица и 5 хиляди превозни средства.

По границите с Румъния, Сърбия и Северна Македония също може да се наблюдава по-интензивен трафик по празниците заради отпадане на ограниченията свързани с COVID-19.

Гранична полиция призоват пътуващите предварително да се информират за натовареността по граничните пунктове. /БГНЕС