Позицията на страните от Близкия изток се е променила в полза на САЩ

Вашингтон смята, че много държави от Близкия изток през последните години са били решени да установят по-близки отношения с Русия и Китай, но сега позицията им се е променила. Тази версия беше представена на специален брифинг от високопоставен представител на администрацията на САЩ, а стенограмата от изявлението му беше публикувана в събота от пресслужбата на Белия дом и цитирана в медиите.

„Мисля, че ако бяхте в региона, да речем..., преди 18 месеца, бихте чули много за наистина значително желание за намаляване на рисковете и, бих казал, в много столици имаше реално движение към Русия и дори Китай по много начини", каза американският служител. "Всъщност това вече е спряно и в много случаи, много специфични случаи - не мога да говоря за всичко - е обърнато."

В същото време, както заяви служителят на администрацията, Вашингтон е наясно, че страните от Близкия изток "поддържат отношения с Русия, с Китай". „Това е естествено, това ще продължи“, призна той. „Ако обаче говорим за...най-предпочитаното партньорство, особено в областта на сигурността, търговията, инвестициите, технологиите, тогава във всички столици на региона чухме, че САЩ са техният основен избор и приоритет ”, каза служителят. „Ние сме напълно ангажирани да отговорим на това и да търси области, в които можем да си сътрудничим.” Американски служители не уточниха за кои страни става дума.

Брифингът беше посветен на близкоизточната обиколка на президента на САЩ Джо Байдън. Представители на администрацията във Вашингтон по време на това пътуване на американския лидер многократно подчертаха, че САЩ възнамеряват да играят ключова роля в региона и да не допуснат там вакуум, който може да бъде запълнен от Русия и Китай. /БГНЕС