Познато и непознато изкуство от Никола Петров в „Квадрат 500”

Националната галерия представя най-значимите образци на българското изобразително изкуство, произведения на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка, предаде репортер на БГНЕС.

В Квадрат 500 е специално експонирана картината на Никола Петров (1881-1916) - „Зимен пейзаж“

Платформата цели да запознае посетителите с постоянната експозиция от над 1 600 творби, разположени в 28 зали.

Настоящият тур в „Квадрат 500” е посветен на изкуството на Никола Петров, каза за БГНЕС изкуствоведът Мартин Косташки. „Ще покажем една работа от депо, която по принцип не е част от постоянната експозиция“, обясни той.

Картината „Зимен пейзаж“ или известна още с името „Зима в София“ е рисувана около 1912 година. Това не е една от най-известните работи на Никола Петров, но се знае със сигурност, че има още един зимен пейзаж на тема „София“.

Никола Петров (20.08.1881 – 10.12.1916) е роден във Видин. Умира твърде млад, на 35 години, но оставя много сериозна следа в историята на българското изкуство, каза още изкуствоведът.

Учи в Художествената академия при Ярослав Вешин, но след прекъсване завършва през 1913 г. при Иван Мърквичка. Добре познат е със своите импресионистични пейзажи. С естетическите си търсения, нови духовни и пластични проблеми Петров е първият художник, отказал се да следва традиционния битовизъм в картините. Получава държавна стипендия и посещава Рим. Следват изяви в София, Белград, Лиеж, Лондон, Загреб, Мюнхен, Венеция, Рим, Берлин.

Освен множеството рисунки, акварели и живописни платна Никола Петров илюстрира творбите на Пенчо Славейков и Тодор Влайков, създава стенописната композицията "Въведение в храма" в северния олтар в храм-паметника „Александър Невски".

В две монографии от 1956 и 1976 г. Ирина Михалчева разделя работите на Никола Петров на 4 основни цикъла (теми) – градски пейзаж, природен пейзаж, илюстрация и портрет. Според Косташки младият художник е най-изявен в природния пейзаж. /БГНЕС