ПП-ДБ и ГЕРБ призоваха новото ръководство на НЗОК да подаде оставка

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се договорили за регламент, по който да се избират регулаторите. целта е да не се допускат конфликти, подобни на този във връзка с избора на подуправител на здравната каса вчера, предаде репортер на БГНЕС.


Заради постигнатото съгласие по новия регламент, лидерите на двете формации ще помолят новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може избора им да мине по новия регламент.

От самото начало полагаме усилия да не допускаме плаващи мнозинства. Мнозинството, което подкрепи кабинета “Денков-Габриел” трябва да взема решения заедно по ключовите въпроси на управлението и по излъчването на регулаторите и това е много важен принцип, за да можем да си представим, че целите, които сме си поставили, ще можем да ги преследваме.

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов на съвместно изявление с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и финансовия министър Асен Василев.

“Проведохме разговори и стигнахме до решение, че вчерашната процедура по избор на подуправител на НЗОК не е нормативна. Разбрахме се да започнем разговори за регламент, който да бъде подписан най-накрая за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите. Този регламент ще гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението", каза Иванов.

По време на разговорите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са постигнали консенсус за това да поискат оставката на управителя и подуправителя на НЗОК.

“Ще отправим молба към управителя и подуправителя на НЗОК да направят крачка назад без това да е свързано с укор над тях, а с благодарност, че ще проявят национална отговорност, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент”, обяви Иванов. Той коментира, че запълването на останалите регулатори ще се забави докато не подпишат този регламент.

“Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да подадат оставка, и заедно с целия регламент как ще се избират оттук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме”, посочи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Нека като подпишем, да е ясно мнозинството - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което те поставиха като условие, но всичко това да е описано в регламент”, добави Борисов.

Той обяви, че няма да иска оставката на Василев, защото финансовият министър му е обяснил, че през последния месец са събрани над 1 млрд.лв. ДДС и дефицитът в момента е 0,6%. Според него когато се води конструктивен разговор, без крясъци, може да се намери консенсус по всички теми.

Финансовият министър Асен Василев обяви, че според него за първи път от 20 години насам "през месец ноември ще сме събрали повече данъци отколкото държавата е похарчила", и ще има намаление на дефицита. По думите му данъчните мерки вече дават резултат, събираемостта се вдига значително, и "сме на път да преизпълним бюджета си с по-малък дефицит от заложения"./БГНЕС