ПП-ДБ: Програма за управление с 5 приоритета и правителство на малцинството

ПП предлага ясен план от пет стъпки за стабилизиране на икономиката: първи са Шенген и еврозоната, после - повишаване на доходите чрез инвестиции във всички региони, след това - задействане на регулаторите, които да работят професионално. Имаме и програма за малките и средни ферми - инфлацията е най-голяма в страните, които неглижират земеделието си. България е произвеждала и изнасяла всичко това, но след много лоша държавна политика това е занемарено.

Това каза Лена Бориславова от ПП-ДБ по бТВ.

Исторически инфлация, но на фона на средноевропейската не е голяма, коментира и Георги Ганев от коалицията. Що се отнася до бюджета и дефицита, за който ни обвиняват, и в годините на ГЕРБ е имало дефицит в бюджета.

12 години ГЕРБ не вдигна пенсиите, - може цените у нас да са европейски, но България е най-бедната страна в Европа след 12-годишното управление на ГЕРБ, коментира Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ. Той показа и снимка на настилката на Северната тангента, от която - по думите му, липсват няколко сантиметра асфалт, което Арабаджиев коментира с думите: "Ето затова няма пари в държавата - веднъж първо се краде, после се дават пари за ремонт на ремонта, които също се крадат". Тези пари са от пропуснатите ползи за всеки българи всеки месец, защото са откраднати, заключи Арабаджиев.

За 164 работни дни правителството на Кирил Петков вкара държавата в три престижни световни класации - по ръст на доходи, по индустриално производство, и по ръст на износ. А за 12 години по управлението на ГЕРБ хората станаха най-бедните в Европа, и в дъното на класацията по статус на живот, припомни Лена Бориславова.

Инфлацията не се дължи само на последните две години, допълни Георги Ганев.

КЗК, която в последните 7 години се управлява от майката на депутата от ГЕРБ Александър Ненков - Юлия Ненкова, най-накрая трябва да започне да работи. Ако продължим застоя по времето на ГЕРБ, ще изостанем с още 50 години от средноевропейското развитие, допълни Арабаджиев.

На хранителните вериги не трябва да се обявява война, те могат да бъдат принудени да не слагат такива надценки само с помощта на регулатора, който не работи, каза Бориславова.

Видяхме, че през зимата не умряхме от студ, видяхме, че имаше доставки на газ, - преведохме българските граждани и бизнеса през тази ситуация, бизнесът отбеляза ръст в редица ситуации, не трябва да сме зависими - има как България да има нормална и независима енергетика, коментира още бившият началник на кабинета на Кирил Петков.

Не е хубаво да се хвалите, че сте бил министър на енергетиката, г-н Добрев, защото правителството на Борисов с ваше участие падна точно заради цените на тока, коментира Искрен Арабаджиев.

Истината е, че българите сме силни, умни и предприемчиви хора. Допреди 33 г. бяхме лишени от правото на избор, нашето население успя само 33 г. по-късно да ни изведе от този модел, и днес говорим за пазарна икономика и право на избор. Изборите, пред които сме поставени в момента, са трудни, но има как - зависи от хората, на които е омръзнало да бъдат крадени. Не трябваме да се страхуваме, България може да бъде стабилна и развита държава, призова Лена Бориславова при финала на дебата. /БГНЕС