ПП и ДБ дадоха заявка за „правителство на надеждата”

ГЕРБ очевидно са импотентни да създадат правителство. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, да формираме правителство на малцинството. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг на ПП и ДБ в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков на съвместен брифинг на ПП и „Демократична България” в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Мандатоносителят на втория мандат – ПП, за пръв път започва реално усилие да се намери някаква формула на надеждата, така че да може да има някакво управление, което да придвижи страната напред, заяви от своя страна Христо Иванов от ДБ.

"Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ като първа политическа сила, направи, бе че избра Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, каза Петков.

“През последните 30 години България има три големи недъга. Първият е, че бизнесът зависи пряко и косвено дълбоко от държавата, било то през държавни поръчки, дали през рекет или през оказване на нерегламентиран натиск. Вторият недъг е, че България към момента е с най-голямото неравенство в целия ЕС, и това неравенство нараства. Тази пандемия от отказ да се участва в обществените поръчки е защото минималната заплата е 750 лв., с които средства няма как да се прехранва населението. Третият недъг е несправедливостта.” Това заяви и Асен Василев от ПП. “Ние виждаме как няма едно читаво разследване на висш политик, а в последните 30 години виждаме как всяко правителство се уговаряше със следващото “да не бъде закачано” и така се покриваха проблемите. Правителството ни с ДБ спря рекета на бизнеса, започнахме да съставяме социални базисни мерки и за първи път откакто сме в ЕС неравенството спадна с 0,3%, сега ще се борим и за преследване на главния прокурор, намаляване на неговите правомощия както и ефективна правна реформа с Ние влязохме в ЕС и НАТО, сега трябва да утвърдим нашата проевропейска позиция като влезем в Шенген и Еврозоната”, уточни още той.

ГЕРБ нито показаха, че имат план, реално ние сме в политическа безизходица след падането на нашето правителство и оттогава няма нито визия, нито план нито реални коалиционни разговори. България стои в политически вакуум. Тук сме заедно ПП и ДБ, за да кажем не може да продължава по този начин, българският народ очаква план, визия и правителство. Тук сме, за да кажем, че имаме готовност ако вторият мандат дойде при нас заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, ясна стратегия и ясен план като трябва да има и определени гаранции, които парламента да покаже, че е способен да работи в такъв формат на правителство на малцинство, допълни Петков.

Асен Василев коментира, че "България страда от три големи недъга . "Първият е, че голяма част от бизнеса зависи пряко и директно от държавата, дали през обществени поръчки, дали през рекет, дали през оказване на нерегламентиран натиск, това пречи на страната да се движи напред. Вторият голям недъг, е че България към момента е с най-голямото неравенство в ЕС. Това неравенство е една от основните причини българите да напускат страната, защото не могат да получат нормална реализация тук. Третият голям недъг е липсата на справедливост. Ние виждаме как няма едно читаво разследване и внесено обвинение на висш политик, в продължение на 30 години виждахме как всяко едно правителство се разбираше с предишното да не ги закача, така че да не стават кризи и да не става проблем", обясни той.

Василев подчерта, че по време на правителството с ДБ са направили конкретни стъпки, но това не се е харесало на "политическата класа, която 30 години смуче силите на българския народ", каза още той.

Христо Иванов от "Демократична България" отбеляза, че е очевидно, че страна има нужда от управление, но такова не изглежда да се формира. "Очевидно е, че тласкането на страната към избори, включително и на база на спрените изменения на ИК също е сценарии, в който се намираме. Това, което отсъства, е позитивен сценарий, а такъв е възможен. Пред България стоят няколко национални задачи - влизането в Шенген и Еврозоната, стартирането на ПВУ, извършването на съдебната реформа, преодоляването на големите разделения в рамките на 3 процентовите ограничения, които има и освобождаването на бизнеса от натиска.", посочи той. Иванов поясни, че има възможност тези задачи да бъдат изпълнени. Депутатът от ДБ обясни, че приемат с ясното съзнание, че правителство на малцинството е най-лошата опция, освен изборите и правителство, което иска да върне часовника назад. "Този процес ще започне", добави той.

Иванов е категоричен, че тестът е дали правителството ще може да изпълни тези основни задачи въпреки цялата трудност на ситуацията. "Ще отстояваме нашите три приоритета - конституционна реформа, отговорна фискална и данъчна политика и ясно отношение към всички рискове от войната и гаранции за решителна модернизация на българската армия.", подчерта той. Иванов обясни, че новината днес е, че мандатоносителя на втория мандат ПП започва реално усилие да се намери формула за управление, което да придвижи страната напред въпреки трудностите.

Асен Василев каза, че подкрепа не е търсена още от никой.

Петков изброи какви са законопроектите, които държат да бъдат решение, определи ги като приоритети на българския народ. Условието е те да бъдат приети в зала, без уговорки.

На първо място Петков изброи оттегляне на предложенията за промени в Изборния кодекс. Второ - предложения за изменение на Конституцията на България за премахване не неограничената власт на главния прокурор и приемена на първо четене на промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Искат и залагане на 3% дефицит в Закона за бюджета

Другите условия гласят: риемане на съответните изменения на закона, уреждащи процедурата по избор на председатели на службите за сигурност, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента. Приемане на законопроекта за КПОКОНПИ с разследващи функции и ръководство, което да се предлага от МС и да се избира от НС.

Планът за устойчивост и развитие е друго условие, както и законопроектите за приемане на България в Шенген и Еврозоната. /БГНЕС