ПП предложи Николай Денков за кандидат за премиер

ПП предложи Николай Денков за кандидат за премиер, това съобщи Кирил Петков на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Трябва да търсим най-важните теми на обществото, на тази основа може да се изгради стабилно правителство. Започваме разговори с всички политически сили, заедно да видим какво може да ни обедини, заяви Денков.

Каним всички парти на разговори, добави той.

Каним политическите сили на една маса да седнем всички, посочи Асен Василев. Гледаме на това като начало за започване на разговор, в са ясни двата приоритета, които сме очертали, двата най важни приемането на България в Шенген и Еврозоната и пакет за облекчаване на бизнеса и социалния пакет, каза Василев.

"Дали ще се стигне до третия мандат, нито една партия от парламента няма да се смени, затова ние гледаме началото на тези разговори като начало на решаване на кризите. Започване на дебатите за темата за приемането на България в Еврозоната, приемането на социалния пакет и редица други важни решения. Вече след това ще се говори за персонален състав на кабинета. Наред с всички тези мерки трябва да се проведе и съдебна реформа. Един кабинет, който има амбицията България да влезе в Еврозоната и Шенген, няма как да осъществи тази цел без съдебната реформа". Това заяви и Асен Василев, съпредседател на ПП. "Ако ни питате дали сме оптимисти, нека да кажем, че има шанс да реализираме втория мандат. Необходимо е да има съгласие от достатъчно депутати в парламента, които да застанат зад този кабинет". На председателски съвет осъществихме разговори ДБ, БСП и Български възход. Смятаме да предложим кабинет на малцинството, но пак казвам първата основна задача е съгласие по политиките, след това по персонален състав на МС. Това се случи и миналата година, проведохме разговори, след което съставихме споразумение, това ще се случи и сега- първо ще има разговори за политики", уточни още Василев.

Николай Денков коментира и участието си в кабинета Борисов, когато от 2014-2016г. заемаше длъжността заместник-министър на образованието. "През 2016г. си подадох оставката от правителството на Борисов, единият, който подаде оставка беше Христо Иванов, втората оставка беше моята. Причината, поради която напуснах беше несъгласие с политиките на МС в образователния сектор, така че никога не съм бил кадър на ГЕРБ", уточни кандидатът за премиер. "Ще поставим въпроса пред партиите- кое е по-важно за тях, да има промени в изборния кодекс или да се решат всички кризи и да има правителство. Ние ще убедим и останалите партии, че каузата да има правителство е по-важна", коментира още акад. Денков. Кирил Петков пък на своя страна обясни, че на председателския съвет не е имало партия, която да застава на крайни позиции.

Асен Василев подчерта, че не се търси подкрепа от ГЕРБ, ДПС и Възраждане, но шансът за съставяне на правителство без тяхна подкрепа е минимален, затова и те търсят подкрепа по конкретни политики и говорят за кабинет на малцинството. "Още в деня на изборите, когато резултатите станаха ясни, ние ясно заявихме, че ще бъдем опозиция, защото сме втори, но е абсолютно безотговорно пред страната да не направим опит". /БГНЕС

Тагове: