ПП: Радев е позор, не сме васали

Позицията на президента Радев е позорна, ние не сме васали на никого. Това заявиха от ПП „Продължаваме промяната“ на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

България си направи заплащането по договора, Газпром спря газа, това значи, че имаме една страна, която е некоректна и друга, която е изправна. Това не ни учудва, същия проблем имахме през 2009 г., 2014 г. също. Потреблението на България е между 3 и 3,5 млрд. да се твърди, че нямаме трасета, по които да доставяме газ, е смешно. Това заяви съпредседателят на ПП и финансов министър Асен Василев.

Да се разчита на построяване на гръцката връзка е извинение да не си направим диверсификацията, това извинение се ползва вече 15 г. В момента няма намалено потреблението към българските потребители. Имаме кораб, който разтоварва в Гърция и газът стига до нас без проблеми, добави Василев. Проблем с физическите доставки на газ няма, подчерта Василев. Щетата за всички, които плащаме газ е между 500 000 и 1 млн. лева на ден.

В момента България няма проблеми с доставките на газ, газът, който доставяме идва на цена, която е по-висока в момента с 20%. Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, по която доставяхме с Газпром, добави Василев. Говори ли сме с Гърция и Италия за доставките на газ, така че това, което може да влезе в южна а посока 20 млрд. куб.м и да тръгнат към Сърбия и Унгария. Утре имаме срещи в Брюксел, съобщи Василев.

Ние не търсим конфликт и война, но когато дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора и това трябва да е ясно на всеки агресор. България не е и няма да бъде васал на никого.

Позицията на Радев е позорна. Тя е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и е добре Русия да победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и че трябва да помогнем на Украйна да победи в тоз конфликт, каза Василев. Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар, каза още Василев. Това не е разрив на отношенията ни с Радев, а по-скоро дискусия, която трябва да се проведе и в цялото българско общество, каза Василев.

От своя страна премиерът Кирил Петков заяви, че ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес.

Това означава независима България, свободна България, просперираща България. За съжаление в близкото и по-далечно минало Русия е третирала България като пета колония. В България има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават интересите на Русия, добави Петков.

ПП ще защитава основно само българските интереси, това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство, каза Петков.

Руските интереси, които са част от групите политически и икономически, в България ние вярваме, че зад тях стоят и 3-те млрд. похарчени пари за турски поток и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация, каза Петков. Гръцката връзка беше построена повече в последните 3 месеца, датата е юни и физически тя ще стане. Имаме ясна позиция за войната в Украйна, не се опитваме да балансираме, това което може да очакват от ПП е ясни позиции, български интерес, суверенитет, независимост. Всяко наше действие ще бъде в полза и просперитет на нашата страна, каза още Петков.

Отговорът тук не е на България, а на цяла Европа. И утре в делегацията в Брюксел ще е общият отговор. Никой да не си мисли, че България е сама. България е част от европейското семейство. ПП направи своя първи изпълнителен съвет и решихме, че като партия ПП ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна и това е нашето истинско желание като партия и това ще е нашето гласуване в парламента следващата седмица, каза Кирил Петков.

Да дадем военно-техническа помощ не е акт на война, иначе целият ЕС щеше да е в акт на война, а той не е. По-притеснително е, че имаме вътрешни кръгове в България, които се опитват да продадат тази агресия като нещо нормално и нещо, което трябва да приветстваме, докато не изчистим тази риторика, няма как да сме независима страна, добави Петков.

За износа на оръжие Петков каза, че комисията

в Министерството на икономиката изпраща продукцията във всички страни с договори, повечето договори са подписани преди войната даже, каза Петков. Сега се изпълняват част от тези поръчки. Всичките договори, където са изпращани оръжията са със страни в ЕС, членки на НАТО и другите традиционни пазари на България, всеки се опитва да се заиграва с тази тема, каза Петков.

На въпрос на БГНЕС, че в България може да влязат 20 млрд. куб. м газ, а консумацията на България е 3 милиарда, от тях 1 милиард са азерски газ и за това откъде ще дойдат другите 2 млрд., имат ли готов план, Асен Василев отговори, че имаме резервиран капацитет в Гърция, както и на турските терминали, имаме достатъчно капацитет на втечнен газ, който можем да доставим. Имаме няколко доставки, за да имаме готовност за такава ситуация. Най-скъпата цена на газ към момента е ако купуваме индивидуално, възможно най- лошият сценарий е 20%, каза още Василев. Според него тези 2 милиарда куб.м. газ могат да се доставят от Северна Африка и от страните от Персийския залив.

Не сме спрели газа от Турския поток, изпълняваме си договора. Предстои решение на ЕС дали да наложи форсмажорно обстоятелство по отношение на руската агресия, добави Василев.

Ние заявихме, че ПП застава зад военно-техническа помощ и ще се гласува в българския парламент, когато той ни даде мандат на правителството, ние ще направим следващите подобаващи стъпки. Не прескачаме никого, каза още Петков.

България няма да изпълни нито едно искане, което е извън договорно, имаме си договор, той ще се спазва, никой не може да изнудва България, добави още Петков. /БГНЕС