ПП връща мандата

"Продължаваме промяната" ще върне на президента втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет неизпълнен. Дотук се стигна, след като на 6 януари 2023 г. парламентът не прие декларацията по общите приоритети, предложена от ПП, предаде репортер на БГНЕС.

ПГ на ГЕРБ-СДС и Възраждане гласуваха против предложената от акад. Николай Денков декларация, която съдържаше 4 основни приоритета, а ДПС, БСП и БВ се въздържаха при гласуването. Декларацията на партията определяше приоритетни "национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане", и бе внесена от номинирания за премиер с втория мандат акад. Николай Денков. В декларацията бяха включени няколко национални приоритета: развитие на конкурентна иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие и намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Освен това са предложени конкретни мерки за тяхното постигане със срокове за изпълнение.

Следва президентът Радев да реши кога да връчи третия мандат и на коя политическа сила. Това ще бъде и последният опит за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС.

БГНЕС припомня, че на 14 декември 2022 г. народните представители не одобриха кандидатурата за премиер на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски, който получи първия мандат за съставяне на правителство. "За" него гласуваха 113 депутати, "против" бяха 125. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС дойде от ПГ на ГЕРБ, ПГ на ДПС, както и ПГ на "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. По правилник, когато кандидатът за премиер не е одобрен от Народното събрание, следващите две решения за структура и състав на кабинета не се гласуват. Преди гласуването депутатите цели три часа дебатираха по проектокабинета.

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" поканиха всички партии на разговори за съставяне на правителство. На първата среща се отзоваха всички партии в 48-то Народно събрание с изключение на "Възраждане". ГЕРБ и ДПС, обаче, напуснаха срещата с "Продължаваме промяната", а на разговорите за съставяне на правителство останаха БСП, "Демократична България" и "Български възход".

Последва и втора среща, на която отидоха само БСП, "Български възход" и "Демократична България". По време на втората среща беше обявено, че се върви към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели, около които партиите да се обединят при сформирането на правителство. По време на срещата стана ясно, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, от "Продължаваме промяната" ще върнат веднага мандата за съставяне на кабинет. /БГНЕС