ПП започна кампанията си от "Капитан Андреево"

"Продължаваме промяната“ тръгна на обиколка из страната. Първата спирка на отбора на Кирил Петков и Асен Василев е позорният символ на старите политики на прехода – ГКПП Капитан Андреево. Този случай стана знаков заради 10-годишния корупционен договор с частна фирма с политически чадър и връзки с мафията. Кабинетът Петков извади на светло дългогодишната схема, чрез която тонове плодове и зеленчуци със завишени нива на пестициди са стигали безконтролно до българската трапеза.

#Промяната направи първите стъпки в затягането на граничния контрол и грижата за здравето на българите. Приоритет на партията е да си довърши работата и след формирането на новия парламент да внесе предложение за законодателни промени, които да гарантират, че проверката на стоки и камиони на границата няма да попадне отново в ръцете на частни монополи. А Комисията за борба с корупцията - най-накрая да започне да се бори с корупцията, а не да я покровителства.

„В новия парламент ще предложим законодателна промяна, така че частна фирма да не може да управлява национален обект като българската граница. Първият път, когато дойдохме на Капитан Андреево, имаше една частна лаборатория, която контролираше всички вносни зеленчуци и плодове в страната. Държавата я нямаше. Направихме първата стъпка – България да си вземе обратно контрола над Капитан Андреево“, заяви Петков и добави:

„Но това, което ни учуди, е, че след това спирахме, един на всеки четири или пет камиона имаше пестициди, които са канцерогенни и които до онзи момент са влизали в храната на нашите деца. Пътят е ясен не искаме старата политика на прехода, искаме нова и просперираща България“.

Асен Василев припомни, че каналът за отровни храни е спрян преди няколко месеца.

„Знаете какво се случи оттогава. Заплахи към заместник-министъра, директора на БАБХ, опити за подкупи. В продължение на петнайсет години е нанасяна огромна щета на бюджета. Но по-лошото е, че през тези петнайсет години ние сме яли отрова... 100 процента от портокалите, които минават границата, са били със завишени пестициди, половината от лимоните. Когато говорим за корупция, ние не говорим само за кражби и за пари, говорим за здравето. Последните десет години оглавихме класациите по смъртност, по болести, по ракови заболявания на глава от населението“, каза той.

Акад. Николай Денков, водач на листата на ПП в Шумен, също коментира темата в качеството си на професор по химия.

„Завишените количества пестициди могат да причинят образуване на тумори, да причинят алергии и да нарушат хормоналния баланс, което е изключително опасно за децата. Тук на тази граница са се извършвали редица престъпления – трафик на хора, на наркотици, контрабанда, подкупи, милиарди са изтичали – но най-голямото престъпление е престъплението срещу здравето на нашите деца“, заяви той.

Иван Христанов, зам.-министър на земеделието в кабинета Петков и водач на листата на ПП в Плевен коментира: „Обществената поръчка за изграждане на лаборатория в момента е напълно саботирана. Обжалвана е от дори от хора, които нямат отношение към нея, включително „Евролаб 2011“. Адвокат на фирмата е председателят на общинския съвет в Свиленград от ГЕРБ. Те имат проста цел – да дойде голямото натоварване през есента, а тогава БАБХ да бъде принудена да върне лабораторния контрол при тях, което при бързо изпълнение на обществената поръчка няма да стои на дневен ред. Нашата оценка е, че над четиристотин хиляди тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди са влезли в България и ЕС за последните десет години.“ /БГНЕС