Prada се преклони пред миналото, а Emporio Armani "заснежи" Седмицата на модата в Милано

Италианският луксозен бранд Prada заяви, че е отправил поглед към миналото за най-новата си линия дамски облекла на Седмицата на модата в Милано, представяйки колекция с контрасти и женствени нотки.


Дизайнерите Миуча Прада и Раф Симонс дадоха старт на ревюто на дамската мода за сезон есен/зима 2024 г., наречено "Инстинктивен романс", с изцяло черна рокля с разчупени украшения.

Креативното дуо сряза тъмните вълнени поли, за да разкрие бял или цветен копринен слой под или зад тях.

Имаше якета тип бомбър, палто, напомнящо за силуетите от 50-те години на миналия век, и тънки поли тип молив, носени с прилепнали плетива.

"Стремим се да създадем нещо красиво, а не можем да говорим за красота, без да погледнем към миналото", каза Симонс в бележките към ревюто. "В този сложен момент е от съществено значение да познаваме историята си, да знаем кои сме ние."

Като цяло дизайнерите са избрали тънък силует: Някои модели носеха закопчани догоре ризи, прибрани в дълги до земята поли в нежни бледи цветове.


Роклите без ръкави бяха в кремаво или розово, с флорални украси. Някои от тях имаха панделки - елемент, който се виждаше и на гърба на някои поли и на колани с панделки.


"Разгледахме идеята за романтиката, която в момента може би все още се смята за табу, особено в модата. Роклите в тази колекция разкриват усещане за романтика", заяви Миуча Прада.

Prada е известна с кожените си изделия и моделите носеха чантите си, окачени на каишка в долната част на ръцете. Шапките напомняха на фуражки, а някои модели носеха слънчеви очила с малки рамки.

Селекция от черни визии завърши ревюто, на което от прозрачен подиум се виждаше декорация, проектирана да прилича на поток и трева.

Джорджо Армани също използва много черно за своята втора линия Emporio Armani.

Моделите носеха изцяло черни дневни и вечерни тоалети, някои от които блестяха със сребърни или цветни отблясъци.

Той съчета панталони с дълги ризи, предложи редица шикозни блейзери и елегантни палта, както и меки, плавни рокли в цвят слонова кост с розови и сини щампи.

Лунни и звездни украшения украсяваха някои тоалети, включително черните творения за финала, където моделите с чадъри се разхождаха под изкуствен падащ сняг.

"Исках да бъда последователен в убежденията си за дрехите, които обличаме. Има няколко места, които са малко прекалени... но имам чувството, че всичко това е много подходящо за носене", каза Армани пред репортери.

Седмицата на модата в Милано, която е една от четирите спирки в едномесечния календар на модните подиуми, продължава до 26 февруари. /БГНЕС