Прага: Хибридната война цели разделение на обществото

Националната стратегия за противодействие на хибридната намеса, приета от Чехия, определя цели и инструменти, които са от съществено значение за защитата на жизненоважни, стратегически и други интереси на страната, заложени в Стратегията за сигурност на Чешката република срещу враждебни хибридни намеса.

Тя допълва съществуващата система от документи по отношение на политиката на сигурност, като формулира цялостна национална политика за противодействие на хибридната намеса.

Подчертава се, че сигурността на Чешката република е неделима от сигурността на евроатлантическия регион.

Хибридната намеса включва както скрити, така и явни действия на държавата, както и на недържавни участници (извършители на хибридна намеса), които са насочени към уязвими елементи на демократичните държави и общества, пише в документа. Целта на извършителите е да нарушат дейността на демократичните институции, процесите на върховенство на закона и вътрешната сигурност. Те използват политически, дипломатически, информационни, военни, икономически, финансови, разузнавателни и други инструменти. Хибридната намеса използва също законни и на пръв поглед легитимни инструменти за постигане на враждебни цели и подкопаване интересите на Чешката република. Скоростта, обхватът и интензитетът на хибридните намеси са се увеличили, отчасти в резултат на развитието на новите технологии, отчитат експертите.

Подчертава се, че основната изпълнителна институция в Чехия, отговорна за противодействието на хибридната намеса, е правителството. Отговорността за противодействие на отделни дейности и прояви на хибридна намеса е на съответните публични институции, което включва осигуряване на организационна инфраструктура и капацитет на персонала.

Разписани са и основните стратегически цели в областта на противодействието на хибридната намеса:

- Устойчиво общество, устойчива държава, устойчива критична инфраструктура;

- Системен и цялостен подход на Чешката република;

- Способността за адекватна и навременна реакция.

Констатира се, че предсказуемостта на околната среда е намаляла поради нарастващата взаимосвързаност на тенденциите и факторите за сигурност. Въпреки че вероятността от масирана военна атака, пряко застрашаваща територията на Чешката република, остава ниска, враждебните дейности, използващи широк спектър от инструменти за хибридна намеса, представляват заплаха за сигурността на евроатлантическия регион, включително Чешката република.

Извършителите на хибридна намеса могат да бъдат както държавни, така и недържавни участници. Хибридната намеса е всеобхватна и следователно може да ѝ се противодейства само ако бъде ангажирано цялото общество. Това противодействие трябва да включва не само службите за сигурност и държавните органи, но и съответните елементи на търговския, медийния, образователния и нестопанския сектор. Извършителите насочват вниманието си към ключови елементи от функционирането на държавата и обществото и използват гъвкава комбинация от дипломатически, информационни, военни, икономически, финансови, разузнавателни и правни инструменти. Държавните участници, насочени към Чехия чрез хибридна намеса на устойчива и системна основа, са предимно авторитарни и ревизионистки сили с регионални или глобални амбиции за власт.

Хибридната намеса се стреми да размие границите между мир, криза и конфликт, като извършителят е труден за идентифициране. Хибридната намеса използва вече съществуващи уязвимости и вътрешни разделения в обществото, като цели да ги задълбочи допълнително. Целите ѝ могат да включват забавяне или парализиране на процеса на вземане на политически решения (включително в областта на отбраната и сигурността) или отслабване на доверието на гражданите в конституционната система, демократичните институции и механизми. Нещо повече, тя се опитва да наруши икономическите процеси, да придобие влияние в ключови икономически сектори и стратегически предприятия, да манипулира или да вземе контрол върху информационната среда и да отслаби или да повлияе върху функционирането на критична инфраструктура. За да постигнат това, извършителите на хибридна намеса използват различни инструменти, включително злонамерени дейности в киберпространството.

Според оценки на експертите, Чехия е изложена на хибридни дейности главно в следните области:

а. Идеология, основни ценности на обществото и конституционната система на държавата;

б. Икономика;

с. Сигурност и отбрана.

Хибридната намеса може да включва явно или прикрито влияние на политически структури (включително политически партии) и процес на вземане на политически решения, съдилища, полиция, въоръжени сили, медии и обществено мнение. Целта е да се дестабилизира или раздели обществото и да се подкопае доверието на гражданите в ценности и идеологическата ориентация на страната. Тя е насочена също така към конституционната система и демократичния процес.

Хибридната намеса може да повлияе отрицателно на икономическите интереси на държавата. Тя може да използва зависимостта на Чехия от стратегически материални доставки от чужди държави като нефт, природен газ или ядрено гориво. Може да се възползва от отвореността на чешката икономика и нейната експортна ориентираност, от чуждестранните инвестиции и заеми в стратегически сектори на икономиката или такива, които водят до стратегическа зависимост от техните доставчици. Извършителите на хибридна намеса могат да се стремят да поемат контрола върху стратегическите икономически сектори и отделни лица, ключови предприятия, включително тези, които формират критичната инфраструктура на страната. Хибридната намеса може да се прояви и чрез използването на съвременни технологии и технологични решения като 5G мрежи и изкуствен интелект, които произхождат от страни с различни идеологически и ценностни системи. Отчита се, че тези технологии се използват главно от частния сектор.

Допълнителни рискове произтичат от корупцията, връзките между дипломацията, бизнеса и шпионажа или от действия в интерес на чужди сили.

Сигурността на Чешката република може да бъде застрашена от явно или скрито използване на въоръжено насилие. Това включва насилие, насочено към военното участие на страната в мисии, операции и други дейности на НАТО и ЕС, както и агресивно разполагане на чуждестранни разузнавателни служби или специални сили на територията на Чехия. Хибридната намеса може да включва мобилизиране на групи по интереси (на база религия, етническа принадлежност, националност или език) или престъпни групи, действащи срещу интересите в областта на сигурността на Чехия и нарушаващи обществения ред.

Според документа, начинът да се противодейства на хибридните заплахи е чрез „устойчиво общество, устойчива държава, устойчива критична инфраструктура”

Под „устойчивост” се разбира способността на държавата и обществото да се справят с трайна и интензивна хибридна намеса без значително отрицателно въздействие, да се възстановят незабавно и да възстановят пълната функционалност в случай на настъпване на щети.

Предвижда се, като част от системата за национална сигурност, Чехия да засили способността си за ранно откриване на враждебни хибридни дейности и приписването им на конкретни нападатели, както и способността си за ранно реагиране. Публичното огласяване на извършителите на хибридна намеса е политическо решение, взето от правителството.

Чехия декларира, че ще укрепи способностите на критичните елементи на инфраструктурата, за да поддържа тяхната достатъчна функционалност за случаи на обект на хибридна намеса. Ще използва стабилна и прозрачна система за скрининг на чуждестранните инвестиции в стратегически сектори на икономиката и ключови предприятия, особено тези, които включват критична или друга важна държавна инфраструктура. Чехия ще намали стратегическата си зависимост от държави с различни идеологически и ценностни системи, която би могла да се използва срещу интересите на страната.

Чешката република безпристрастно и последователно ще повишава осведомеността на своите ключови социални групи и обществото като цяло за съществуването на хибридна намеса и за нейната същност. Борбата с хибридната намеса ще стане част от съответните образователни програми и информационни събития. За тази цел ще бъде засилено сътрудничеството между правителството, търговския сектор, образователната система, сектора с нестопанска цел и гражданското общество.

За да се противодейства ефективно на хибридната намеса, ще бъде засилено междуведомственото сътрудничество и координацията и обмена на информация между всички местни участници. За по-ефективно споделяне на информация ще бъдат оптимизирани платформите на Съвета за държавна сигурност и ще бъде създадена длъжността координатор за противодействие на хибридната намеса, а поуките от хибридната намеса и свързаните с тях въпроси ще се споделят редовно в рамките на експертна група. /БГНЕС