Прага ще се превърне в „убежище“ за преследвани писатели

Чешката столица Прага е на път да се превърне в така наречения "град убежище". Градът е сключил споразумение с норвежката организация с нестопанска цел Международна мрежа на градовете убежища (ММГУ), като става част от глобална мрежа, включваща над 80 града по света, които предлагат временно убежище на писатели или артисти, изправени пред преследване в родината си, съобщи TVP World.


Концепцията за създаване на мрежа от градове, предоставящи убежище на преследвани художници, писатели и журналисти, възниква през 90-те години на миналия век. Основните фигури, които стоят зад първоначалната концепция, включително Салман Рушди и покойният чешки президент и драматург Вацлав Хавел, предвиждат нещо, което наричат Международен парламент на писателите.

От 2006 г. отговорността за инициативата се поема от норвежката организация с нестопанска цел ММГУ. На 12 март Прага официално стана 86-ият град, който се присъедини към мрежата.

"Откакто започнахме през 2006 г., сме защитили повече от 300 преследвани писатели и артисти, които могат да бъдат всякакви - от романисти, поети, журналисти, но също така и карикатуристи, а напоследък и невербални артисти", заяви генералният директор на ММГУ Хелге Лунде, който присъстваше на подписването на споразумението.

"Става дума за свободата на изразяване, така че става дума за хора, които не могат да се изразяват свободно в родната си страна поради професионалната си дейност, а от градовете на ММГУ зависи да се намесят и да им помогнат", допълва Лунде.

ММГУ функционира като мрежа, ръководена от градовете, което означава, че всеки град член на организацията е отговорен за покриването на разходите за настаняване, издръжката на въпросните артисти и подпомагането на социалната им интеграция.

В Полша има три града убежища на ММГУ - Катовице и Краков в южната част на страната и Вроцлав в западната.

Град Прага е поел ангажимент да приеме един художник, който се очаква да пристигне до края на годината и е избран от списък с кандидати, предоставен от ММГУ. Лунде обясни, че предвид сегашния политически климат лицето може да произхожда от почти всяка част на света.

"В момента светът не е много лесно място за хора със свободни умове. Това могат да бъдат страни от Близкия изток, като Йемен, Сирия, разбира се, Палестина, ако успеем да изведем хората оттам", каза генералният директор на организацията.

"И след това, разбира се, Иран, Ирак, но също така и много африкански страни, Латинска Америка, но дори и страни в Европа, а именно Беларус и Русия. Има много страни, в които писателите и художниците имат наистина големи проблеми, ако искат да кажат точно това, което им хрумва", добави той./БГНЕС

Тагове: