Прахови бури са изпарили водата от Марс

Данните от сондата ExoMars-TGO показват, че поради праховите бури водата от атмосферата на Марс изчезва в космоса пет до десет пъти по-бързо от преди. Тези бури се случват почти всяка година, така че те са изиграли важна роля в изчезването на водата от Червената планета, казват учените. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Nature Astronomy.

Учените смятат, че в древни времена на повърхността на Марс са съществували реки, езера и цели океани. В тях е имало почти същото количество вода като в Северния ледовит океан. Общото количество вода на младия Марс би било достатъчно, за да покрие повърхността му със слой с дебелина 140 метра. Как се е изпарила водата от Марс?

Две орбитални сонди се опитват да разрешат тази загадка - американската MAVEN и руско-европейската ExoMars-TGO. И двете устройства измерват колко вода може да има в разредената атмосфера на Марс и проследяват колебанията в концентрацията й, свързани с промяната на сезоните, праховите бури и други атмосферни явления.

Анализирайки данни от спътниците ExoMars-TGO, MAVEN и Mars-Express, екипът, ръководен от Олег Корабльов, заместник-директор на Института за космически изследвания на РАН и един от научните ръководители на мисията ExoMars-TGO, установиха че за изчезването на водата от повърхността и от атмосферата на Марс регионални прахови бури играят неочаквано важна роля.

Тази информация е събрана по време на мощна регионална прахова буря, която се разрази на Марс през януари-февруари 2019 г.

Голямото количество прах във въздуха на Марс увеличи температурата на повърхността на планетата с две дузини градуса. Това драматично промени „поведението“ на водата в атмосферата на Марс. Преди това сензорите ExoMars-TGO не регистрираха значителни количества вода на височина 60 км или повече, а след началото на праховата буря количеството й започна рязко да нараства.

В резултат на това през следващите четиридесет марсиански дни скоростта на изпаряване на водата от атмосферата на планетата се е увеличила с около 5-10 пъти. Подобни прахови бури, както отбелязват Корабльов и колегите му, се случват на Марс почти всяка година. Това говори в полза на факта, че в миналото те са играли ключова роля в изчезването на водата от повърхността на Червената планета. /ТАСС