Пранди: Най-важното е, че се справихме в моментите под огромно напрежение

Пранди остана доволен от победата над Египет с 3:1.

"Направихме изключително важна крачка в турнира. Беше трудно, но в крайна сметка е важно, че успяхме да постигнем тази победа. Най-важен е следващият мач. Очаквам с всяка изминала среща да подобряваме представянето си и да вдигаме нивото си. Най-важно от мача с Египет е победата", коментира селекционерът на България Силвано Пранди след успеха над Египет с 3:1 на старта на олимпийската квалификация във Варна.

"Със сигурност ми направи добро впечатление начинът, по който контролирахме мача в четвъртия гейм, след като загубихме третата част. След първия гейм Египет доста подобри представянето си и показа волейбол на наистина добро ниво. За мен е важно, че в моменти, в които изпитвахме трудности и бяхме под огромна доза напрежение, ние успяхме да се справим. Това е важно за следващата крачка Като за първи мач успяхме да предоставим достатъчно емоции на публиката, която с всеки следващ гейм също увеличаваше емоциите във важните моменти и се включи дейно в победата на отбора. Благодаря за подкрепата на публиката във Варна", допълни италианският специалист пред официалния сайт на БФВ.

"Ако трябва да съм честен, очакваме труден мач срещу Пуерто Рико. Дори според мен те ще играят по-добре в мача срещу нас, отколкото в първата среща с Бразилия, по простата причина, че те пристигнаха последни във Варна и ще имат време да свикнат още малко с часовата разлика, ще имат време да починат малко и очаквам да се представят по-добре в събота, отколкото в петък. Но в крайна сметка очаквам да спечелим, защото това е нашата единствена цел", коментира той предстоящата втора среща от квалификацията срещу показалия добра игра срещу Бразилия тим на Пуерто Рико.

"В първия гейм от другата страна просто нямаше отбор, Египет игра със страшно много грешки. За сметка на това ние играхме почти без грешки, затруднихме ги максимално на сервис, което в третия и четвъртия гейм не се получи. Започнаха да играят много добър волейбол, да посрещат, да атакуват, да контраатакуват, все едно имахме друг отбор отсреща. Важното е, че макар и трудно, победихме. Защото в първи мач се играе доста трудно. Гониш задължителна победа на старта. Има някакъв натиск. Но успяхме да се концентрираме и да победим. Бихме доста силен сервис, но те успяха да го държат и да си организират атаката, имаха много добър процент на сайдаут. Важно е, че стартирахме с победа. Първата крачка я направихме, остават още две. Ако успеем да се поздравим с още две победи, ще бъде прекрасно", сподели Цветан Соколов, който реализира 28 точки за успеха над египтяните.

Попитан дали би имал сили да отбелязва по толкова и в следващите два дни срещу Пуерто Рико и Бразилия, Соколов отговори: "Трениран съм, добре се чувствам физически, убеден съм, че мога да издържа. Важното е обаче да направя точките с хубав процент в атака и да помогна на отбора да побеждава. Но дори да отбележа 10 точки, ако отборът побеждава, аз ще съм щастлив. Отборите като Пуерто Рико са най-опасни. Когато нямаш какво да губиш, отиваш на сервис и рискуваш, в атака не те интересува дали ще сбъркаш. Те ще играят освободено, ние - под напрежение, но ние трябва да се научим да играем под напрежение, защото ако искаме да бъдем голям отбор, това трябва да го владеем", добави Соколов.

"Мачът беше много труден, въпреки лесния първи гейм. След него си казахме, че по принцип така е и в много други мачове - когато спечелиш един гейм под 15 точки, отборът отсреща играе коренно различно в следващия гейм, за да докаже, че не е толкова слаб. А Египет определено има своите достойнства. Ние трябва да анализираме нашата игра. Излизат ни някои слабости, които трябва да анализираме. Защото, ако Египет бе спечелил втория гейм, който измъкнахме 33:31, а след това и третия, не искам и да си помисля как щеше да се развие мачът. В третия гейм ни надиграха. Но все пак да не бъда толкова негативен - първа победа в турнира, много важна за нас. Все пак Египет е 13-и в ранглистата, а ние сме 14-и. Отдавам трудностите на това че имаше напрежение, а и не сме играли от 20-ина дни, от контролите срещу Сърбия, тъй като Иран не дойдоха за планираните мачове. Надявам се, че срещу Пуерто Рико ще играем много по-добре. Видяхме, че те изобщо не са слаб отбор - срещу Бразилия стигнаха до 23 точки и само липсата на опит не им позволи да си вземат първия гейм. Да се надяваме, че ние ще сме много по-концентрирани срещу тях. Аз съм сигурен, че срещу Пуерто Рико ние ще играем по-освободено, за да може да излезем срещу Бразилия в третия мач с по-добро самочувствие. Сигурен съм, че Бразилия ще покаже най-доброто от себе си в мача срещу нас, ще покаже целия си потенциал и класа, но пък и ние можем да се противопоставим, защото мечтаем да отидем на олимпийски игри", сподели Теодор Салпаров.

„Стартирахме нервно и направихме много грешки. Във втория гейм подобрихме играта си и мисля, че просто изпуснахме шанса си да изравним. България доказа, че е по-добрият отбор, но аз съм горд със състезателите си. Те се бориха и определено затрудниха българите", коментира треньорът на Египет Гидо Вермьолен. /БГНЕС