Пранди: Основната цел е да поставим основата на този отбор

Основната цел е да поставим основата на този отбор. Това заяви старши треньорът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди преди днешната открита за медиите тренировка в зала „Арена Армеец“, предаде репортер на БГНЕС. Той и помощникът му Николай Желязков селектираха 17 състезатели, които ще тренират в София между 22 юни и 15 август без да имат официални мачове до края на годината. В началото на 2021 за нашите предстои европейска квалификация, в която съперници са Израел и Австрия. Само първият в групата получава квота за Евроволей 2021.

Пранди ще даде шанс на по-млади момчета по време на двумесечния лагер в София.

За нас е абсолютно ясно, че започваме нов период, един нов олимпийски цикъл, в който ще бъде много важно да създадем условията, за да подготвим един максимално силен отбор. Тук съм повикал някои състезатели, които идват за първи път и за мен ще бъде много важно да ги интегрираме в отбора. Основната цел, която си поставям в рамките на тези пет седмици за подготовка тук, е да поставим основите на механизмите на игра, които аз изповядвам и смятам, че ще са ефективни за този отбор, и с включването на тези млади момчета да поставим посоката на този път сега, с основна цел следващите две години“. „Да не забравяме, че нашата непосредствена близка цел е европейската квалификация през януари, сега е именно подходящият момент да успеем да поставим основите на този отбор, стилът на игра, който искам да имаме, защото преди самите мачове няма да имаме кой-знае какво време да го направим. Никога не е лесно да замениш един велик играч независимо дали става въпрос за национален или клубен отбор, но всяко нещо има начало и край. Пред нас това стои като задача, затова сме викнали тези играчи. Аз не очаквам тези, които ще влязат в отбора, да играят като Виктор и Теодор, но се надявам, че ще успеем да намерим техни заместници“, продължи той по отношение на обявилите по-рано край на кариерите си в представителия тим Виктор Йосифов и Теодор Салпаров.

Волейболните национали проведоха открита тренировка в зала "Арена Армеец".

Колкото до тази тема за капитана, все още не сме я обсъждали изцяло, тъй като не е спешно решение. По отношение на взаимоотношенията ми с всички състезатели, не само с Георги Братоев, за мен е важно да имаме професионални взаимоотношения, няма да се женим един за друг. Отношенията ми с Георги са повече от коректни, между нас няма никакъв проблем. И да завърша само тази тема, искам отново да подчертая, че националният отбор не е място, в което веднъж като попаднеш и бъдеш изваден, не може да се върнеш пак – това не е така, за мен най-важно е състезателите, които са най-подготвени, да бъдат в отбора. С оглед на ситуацията, имаме възможност да изпробваме някои имена, които досега не съм ги виждал. Пазете се!“, завърши Пранди. /БГНЕС