Пранди: Промяната е свързана изцяло с израстването

Промяната е свързана изцяло с израстването. Това заяви старши треньорът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди. Родните състезатели проведоха открита тренировка в зала „Христо Ботев“ в столицата.

Волейболистите ни се готвят за Европейското първенство 2021, което ще се проведе от 1 до 19 септември в четири държави - Полша, Чехия, Финландия и Естония. България е в група D в Острава (Чехия), като съперници на „лъвовете“ са домакините, Италия, Словения, Беларус и Черна гора.

Селекционерът на родните волейболни национали Силвано Пранди.

Според мен се получи едно прекрасно състезание, с оглед на това, че почти всички отбори бяха в пълни състави с изключение на Италия. За съжаление, имахме малшанса да изгубим някои важни за нас играчи. Най-ценно беше да видя как играчите реагираха на мачовете с тези водещи отбори в една такава среда. За мен е абсолютно ясно, че в този вид, при положение, че сме в един нов цикъл, ще бъде много трудно да се противопоставим на най-силните отбори в света и тези, които използваха този турнир, за да се подготвят за Олимпийските игри в Токио“, започна той.

За нас този път практически започва сега и наистина не бихме могли да се противопоставим на силните отбори в света. Ако трябва да отговаря на вашия въпрос по отношение на тази промяна, тя е изцяло свързана с израстване. Колкото до това, което споделих за реакцията на определени състезатели, аз си извадих необходимите изводи – в момента тук няма някои състезатели от ВНЛ, някои са си в къщи и се надявам да постигнем това израстване, което ще помогне на състава да играе добре. Винаги взимам решение, когато трябва да викна определен състезател по три причини – технически, тактически и морални. В случая тези състезатели имат бъдеще в българския волейбол. За мен е важно цялата работа, която да вършим, да бъде част от определен процес“.

Аз не смятам, че за всеки турнир трябва да се викат различни състезатели, по този начин трудно ще изградим отбор. Аз бих казал за братя Пенчеви, че те имат своя опит в националния отбор, не изключвам възможността Николай Пенчев да бъде викнат при необходимост. Нашата цел винаги е била такава и ще бъде такава и занапред – да играем добре. Вярвам, че ще играем по-добре и конкретните цели поне по отношние на първата група, да се класираме за плейофа и след това докъде можем да достигнем“, завърши Пранди по отношение на целите за Европейското първенство.

Нямаше време за възстановяване. Не мога да кажа, че един турнир – беше негативен за тези момчета, които играха там, но аз си мисля, че беше и положително за тях. Не мога да кажа как се чувствам на 100%, защото не съм тренирал още пълноценно. Минах ядрено-магнитен резонанс, който разкри, че на 95% мускулът ми е зараснал. В момента се върнаха доста от по-опитните състезатели в отбора, отделно ще имаме мачове срещу по-непретенциозни съперници и можем да добием повече самочувствие. От доста време Иран се изкачи във волейболната стълбичка, играят много добър и подреден волейбол – още преди започнаха с Хулио Веласко и вървят нагоре и нагоре. Имах възможност да гледам два мача на Русия и бих казал, че те са фаворити“, сподели диагоналът Цветан Соколов.

Последната ми тренировка беше в петък – на мен ми трябва сравнително малко време, една седмица потренирахме и нещата вече се случват добре. Представянето ни, знам, че много хора не са доволни, но турнирът беше изключително тежък, даде се шанс на много от младите момчета, реално от опитните състезатели не играха много, след някоя и друга годинка няма да има никой от опитните. Смятам, че нещата ще се получат, но трябва едно търпение, защото при смяна на поколенията много рядко се случва да се намерят 10 добри волейболисти на 20 г. 24 години, не можем да кажем, че говорим за 16-17 г. – аз най-силният ми волейбол съм играл от 24 до 32 години – не са толкова млади, но има какво да научат“, започна центърът Николай Николов.

Позитивите винаги се търсят там, където са били грешките. Ние се събрахме доста отскоро, но смятам, че щабът е направил нужните анализи и това, което трябва да бъде променено, ще се направи. Не съм се замислял, едно момче наистина като Денис Карягин има място тук, но и те имат първенства, за което трябва да се готвят. Всеки един волейболист в България, който играе над средното ниво, е нужен. Не сме като Бразилия и другите грандове да си позволим по 10 играчи на една позиция. Тук трябва да са тези, които са подготвени, и са бойци. Уроците са много – най-важното е преподавателят да си свърши работата, става въпрос за треньора, и след това по-опитните да го предадат на младите и какво желание имат те да се научат. Аз съм давал съвети на младите, когато правят грешки, в отделните клубове, в които съм играл“.

Очакванията, не само нашите, но и на българския народ, са големи – българският национален отбор ще остане емблема и не можем да си позволим да отметнем годината с едно участие – най-важното е сега да се подготвим, да се запазим здрави, защото един контузен за нас състезател се явява голям проблем. Фаворит не мога да кажа, гледал съм един мач на Щатите с Франция, но пък днес Русия ги бие 3:1. Аз лично не очаквах, разбира се, че Русия има силите да бие Щатите, но не толкова категорично. 2012 година отидохме на Олимпийски игри без никакви очаквания, поляците се готвеха за олимпийски шампиони, ние бяхме една от причините те да си тръгнат рано в къщи, а ние да завършим четвърти“, завърши Николов. /БГНЕС