Евакуираме още българи от Израел

България беше първата държава, която спомогна за това краткосрочно пребиваващите българи да се приберат в България. Водени сме само от две неща – грижа за сънародниците и координирани действия, затова искам да призова за спокойствие. Правителственият самолет ще осъществява полети, докато е възможно и докато има нужда.


Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, предаде репортер на БГНЕС.

Габриел съобщи, че първият полет се очаква да пристигне тази нощ. „Имаме готовност вече и за втори“, добави тя, като уточни, че до този момент няма информация пострадали или загинали български граждани в Израел.

„Ние не следим само ситуацията в Израел, следим ситуацията в целия регион“, категорична е Габриел.

От своя страна министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков обясни: „Преди 15 мин. излетя правителственият "Еърбъс" за Варна, където трябва да качи 11 израелски граждани, откъдето излитат за Тел Авив.“

„По желание на граждани в Израел беше осигурен полет с чартърна компания, тъй като последните дни стана невъзможно полетите на компаниите, които осъществяват директни полети до Тел Авив, да бъдат осъществявани поради фарсмажорните обстоятелства. Поради тази причина заедно с Посолството на Израел и с Министерството на външните работи беше осигурен чартърен полет от България до Тел Авив да прибере желаещи, които имат първа необходимост – жени с деца, да се приберат в България. Тази организация се е водила почти цяла нощ и днес застрахователят на тази компания отказа да изпълни застраховката на полета, тъй като полетът се извършва над зона, където се води война“, каза той.

Гвоздейков коментира, че е трябвало да реагират бързо, да осъществят полета с правителствения „Еърбъс“, който в момента лети и ще изпълни полета. „Най-вероятно ще бъдат осъществени два полета. Защо е осигурена чартърна компания – защото правителственият самолет няма такъв капацитет за места, каквито имат нормалните самолети, които са над 150 места. Заради това сме прибегнали към втори вариант и в момента, най-вероятно, ако позволява обстановката, ще бъдат извършени два полета с правителствения самолет и хората, които са на летището в момента и чакат организация да бъдат прибрани, ще се приберат в България“, каза още транспортният министър. /БГНЕС