Правителственият персонал на САЩ е евакуиран от столицата на Судан

Американските военни евакуираха служителите на американското посолство от Хартум, съобщи президентът Джо Байдън, призовавайки за прекратяване на "безсъвестните" сражения в столицата на Судан между армията и паравоенна групировка, предаде АФП.


"Днес, по моя заповед, военните на Съединените щати проведоха операция за извеждане на американския правителствен персонал от Хартум", заяви Байдън в изявление, като добави, че посолството "временно преустановява дейността си".

Тъй като насилието навлезе във втората си седмица, Байдън настоя за "незабавно и безусловно прекратяване на огъня", "безпрепятствен хуманитарен достъп" и зачитане на "волята на народа на Судан".

"Гордея се с изключителната ангажираност на служителите на нашето посолство, които изпълниха задълженията си със смелост и професионализъм и въплътиха приятелството и връзката на Америка с народа на Судан", каза Байдън.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е наредил евакуацията на служителите и техните семейства поради "сериозните и нарастващи рискове за сигурността" на фона на сраженията, при които вече загинаха стотици хора, а хиляди бяха ранени.

"Напомняме и на двете воюващи страни за техните задължения по международното хуманитарно право, включително задълженията, свързани със защитата на цивилното население", заяви Блинкен, като повтори предишните си призиви за "удължаване и разширяване" на споразумението за прекратяване на огъня. /БГНЕС