Правителство или избори – неяснота и след консултациите при Радев

Неяснотите около съставянето на правителство остават и след политическите консултации, които президентът Румен Радев проведе днес с парламентарно представените партии в новото 45-о Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

„Президентът не може да бъде архитект на бъдеща коалиция и управление. Не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Формирането на правителство е изцяло отговорност на парламента и партиите там. Моята роля е да осигуря една платформа за диалог, което правя в момента“, декларира в началото на разговорите държавният глава.

Първи на „Дондуков“ 2 дойдоха от ГЕРБ, тъй като отново са водеща сила в парламента и препотвърдиха готовността си да предложат проектокабинет. За първи път той няма да е начело с лидера Бойко Борисов, а за министър-председател ще бъде предложен Даниел Митов.

Президентът ще връчи първия от проучвателните мандати на ГЕРБ на 20 април, вторник.

Засега е ясно, че нито една от останалите политически сили няма да го подкрепи, което изключва всички варианти групата на ГЕРБ/СДС да събере мнозинство от 121 депутати, тъй като сама разполага едва със 75.

Ако предварително не осигурят подкрепа, от партията ще върнат мандата, стана ясно на днешните разговори.

„Готови сме и за управление, и за опозиция, и за нови избори“, увери Десислава Атанасова, председател на най-голямата парламентарна група.

Втората политическа сила – „Има такъв народ“, начело с популярния телевизионен водещ Слави Трифонов, засега изглежда единствената, с чийто мандат може да бъде излъчено правителство. Нейните представители на днешните консултации отново бяха лаконични. „Ние ще направим това, което сме казали още преди изборите. Ние в коалиции с партии от статуквото няма да влизаме“, посочи заместник-председателят Тошко Йорданов, според когото, ако изобщо се стигне до кабинет, той ще е с другите две партии от протестите – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. „Когато мандатът стигне до нас, ще ви дам отговор“, каза още той.

Подкрепа за партиите на протеста за излъчване на правителство заявиха още от ДПС, откъдето разчитат резултатите от парламентарните избори като желание за промяна у избирателите.

БСП също е готова да даде подкрепа за кабинет с мандат на „Има такъв народ“, без да участват в него, но при определени условия. „Трябва да има правителство. То ще получи нашата принципна подкрепа за него по политики в 4 направления без да влизаме в него. Ако не ни поканят от „Има такъв народ“, на добър час“, каза днес лидерът Корнелия Нинова. „Ако всички спазят това, което са обещали преди изборите, ще се намерят допирни точки“, смята тя.

„Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ също декларираха принципна подкрепа за такова правителство. /БГНЕС