Правителството на Косово бе свалено

Скупщината на Косово гласува недоверие на правителството на Курти. След повече от 11 часа обсъждания тази вечер бе гласувано недоверие в правителството на Косово, водено от Албин Курти, с 82 гласа „за“, 32 „против“ и един въздържал се.

На снимката: Албин Курти

Предложението за недоверие бе внесено от Демократичния съюз на Косово, който бе коалиционен партньор в правителството.

Искането призова за сваляне на правителството по два въпроса: премахване на стопроцентовия данък върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина без въвеждане на „реципрочен“ и предполагаемо влошаване на отношенията със САЩ, както и за отстраняването на Агим Велиу от поста министър на вътрешните работи.

Премиерът Курти отхвърли това като причина за свалянето на правителството и подчерта, че искането е резултат от „готово споразумение между Косово и Сърбия за размяна на територии“.

„За да се осъществи този пазарлък на президентите, е необходимо свалянето на правителството. Този пазарлък с правителството, което ръководя, е невъзможен. Той (Хашим Тачи) се опита да обяви извънредно положение, защо не го обяви? Той отиде в Белия дом, за да постигне споразумение, защо не го постигна? ", каза Курти.

„Целта е да си тръгне това правителство. Убеден съм, че има готова сделка и това самият той на практика го потвърди. Срещнах се с президента, не се договорихме, разговаряхме два часа. Той ми повтори три пъти: „вдигнете митата, министър-председател, и вие и аз отиваме във Вашингтон заедно, сключваме договора заедно. Нека махнем Сърбия от главата си веднъж завинаги “. Тези сделки са вредни и няма да съм част от тях“, каза Курти.

„Не съжалявам за това правителство, нито за себе си. Съжалявам хората, гражданите, за това недоверие. На първо място, това оставя хората без тяхното управление, без правителството, за което са гласували. Второ, то оставя страната без реформаторско правителство, за което никой не се съмнява, че се бори с корупцията. И трето, вие искате да оставите хората без правителство в разгара на разпространението на коронавируса в най-важната седмица от нашето справяне с него, което е пример за страните в региона“, заключи Курти. /БГНЕС