Правителството на Нидерландия ще се извини официално за робството

Правителството на Нидерландия е готово да поднесе официално извинение за робството от колониалната епоха, съобщават местни медии.

Извинението е планирано за 19 декември и ще бъде поднесено от няколко министри на различни места в държави, които някога са били колонии на Нидерландия.

Марк Рюте, премиер на Нидерландия

Тази информация не е потвърдена официално от нидерландското правителство.

Нидерландската империя започва да съществува през XVI в. и части от нея остават до периода на деколонизация след Втората световна война. По данни на Лайденския университет, тя търгува с около 550 000 - 600 000 души от Африка като роби.

Организации от бившите нидерландски колонии като Суринам в Южна Америка и страните от Карибския басейн, разкритикуваха "произволната" дата 19 декември и се оплакаха, че с тях не са проведени консултации.

Те искат официалното извинение да бъде поднесено на 1 юли 2023 г., когато се навършват 150 години от края на робството в бившите нидерландски колонии.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви в четвъртък след среща с представители на няколко организации, че на 19 декември ще има "знаков момент" по темата.

Той не уточнява дали ще има официално извинение.

Йохан Роозер, председател на Суринамския национален комитет за възпоменание

Йохан Роозер, председател на Суринамския национален комитет за възпоменание, заяви пред репортери, че Рюте е избрал датата поради "политическата ситуация" в Нидерландия, позовавайки се на натиска от страна на крайната десница, която се противопоставя на извинението.

Рюте заяви, че правителството му е искало събитието да бъде насрочено за тази дата, за да гарантира, че то ще бъде "успешно", съобщи нидерландската информационна агенция ANP, като нидерландският премиер нарече изтичането на информация в медиите "изключително жалко".

През последните години Нидерландия започна да се сблъсква с наследството от колониалното си минало и ролята си в робството.

Миналата година Амстердам официално се извини за ролята си в търговията с роби.

Робството е спомогнало за финансирането на "златния век" на холандците - период на просперитет и морска търговия през XVI и XVII век.

Национален монумент на робството в Амстердам

По-рано беше съобщено, че кралят на Нидерландия Вилем-Александър е възложил провеждането на независимо проучване на ролята на кралското семейство в колониалната история на Нидерландия, припомня БГНЕС. Изследването ще отнеме три години и ще обхване периода от края на XVI в. през постколониалната епоха до наши дни, съобщиха от правителствената служба за комуникации RVD.

Изследването ще бъде извършено от Лайденския университет и под надзора на комисия, ръководена от Герт Оостинди, почетен професор по колониална и постколониална история. През 2006 г. той публикува книга за "специалните отношения между рода Оранйе-Насау и колониите. Книгата е озаглавена "Перлите и короната". Когато приключи проучването през 2026 г., резултатите от него ще бъдат публикувани, съобщават от RVD. /БГНЕС, Евронюз

Хага / Нидерландия