Правителството на РСМ не се разграничи от клеветите на ИФИМЕС срещу България и Германия

Пет дни след избухването на скандала причинен от публикациите на лобисткия институт ИФИМЕС, в който България и Германия се сочеха като "мафиотски държави, които милеят за нацизма", късно снощи македонското правителство излезе с декларация, в която няма нито една дума, осъждаща писанията на скандалния институт. В прессъобщението дори се прави безуспешен опит за прикриване на точният период, в който правителството в Скопие има договорни отношения с ИФИМЕС.

Заев в компанията на съветника си Бечирович от ИФИМЕС

В документа се казва следното: „Всъщност ИФИМЕС беше нает като известен институт за консултантски услуги въз основа на анализ на политиката за превантивна дипломация и мерки за изграждане на доверието на регионално и глобално ниво, но споразумението им с правителството на Република Северна Македония приключи през 2019 г. От две години този институт няма ангажимент, свързан с работата на правителството, нито правно обвързващи задължения към правителството и кабинета на министър-председателя. Дори преди 2019 г. ИФИМЕС никога не е участвал в анализи, свързани с отношенията между Република Северна Македония и България”.

На официалния сайт на правителството на РСМ обаче четем следното: ИФИМЕС има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно. А трима от ръководството му са съветници на премиера Зоран Заев.

След избухването на скандала няколко европейски издания изтриха не само последната, а и предишни публикации на ИФИМЕС. Двама от почетните председатели на ИФИМЕС определиха писанията му като клеветнически и обслужващи сръбската държавна сигурност и президента Вучич, с който ръководителят на ИФИМЕС и бивш съветник на Зоран Заев Зияд Бечирович има близки отношения.

По разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева временно управляващият посолството на РСМ днес ще бъде извикан, за да му бъдат поискани обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания, водена срещу България от словенския “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” /ИФИМЕС/. МВнР изрази изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на РСМ участват в ръководството на въпросния институт.

"Нещата станаха очевадни. Имаме черно на бяло договор на македонското правителство с този т.нар. институт в Словения. Информацията за взаимоотношенията им са публични. Те са видими в сайта на правителството в Скопие. Там е посочена и сумата за тригодишния им договор, която кабинетът на РС Македония заплаща. Там са посочени и имената на трима от този институт, които са били съветници на премиера по време на предишния му мандат".

Това каза снощи Екатерина Захариева по повод скандалните писания на самообявилия се за международен институт, базиран в Любляна, ИФИМЕС. /БГНЕС