Правителството вместо обещаното увеличение, съкращава парите за култура

Коалиционното правителство начело с премиера Кирил Петков ще намалява парите за култура през следващите три години. Бюджетът за култура ще спадне от 0.6% през тази година до 0.4 % през 2025.

От данните на Министерството на финансите става ясно, че бюджетът за култура през 2022 година възлиза на 869.6 млн.лева. През следващата година той ще бъде с близо 20 млн.лева по-малко - 850.7 млн, а през следващите две години ще бъде 823. 6 млн. лв. На практика средствата отделени за култура ще бъдат много по-малко като се има предвид сериозната инфлация.

По време на преговорите за съставяне на правителство в края на миналата година от ПП обещаваха "средствата за култура да бъдат минимум 1% от държавния бюджет".

Министърът на културата Атанас Атанасов, който е личен приятел на финансовия министър Асен Василев, през последните 10 дни предизвика масово възмущение, не само сред културните среди, но и в цялото общество, поради неадекватното си поведение при заснемането на видео клип от неговия кабинет. Въпреки призивите за оставка Атанасов обеща да продължава да изпълнява длъжността министър и да публикува всяка седмица по един нов клип. /БГНЕС