Правна комисия: Бюрото за защита отива в правосъдното министерство

Бюрото за защита на свидетелите, което осъществява личната охрана на главния прокурор, отива под ръководството на Министерството на правосъдието, решиха депутатите от парламентарната Комисия по правни и конституционни въпроси, предаде репортер на БГНЕС.

След часове обсъждане обаче не се стигна до гласуване на промените в Закона за съдебната власт за закриването на специализираните съд и прокуратура, тъй като точно в 16.00 часа започна пленарното заседание, на което народните представители гласуваха актуализацията на бюджета на НЗОК на второ четене и актуализират държавния бюджет, а правилникът за работа на парламента забранява паралелното им провеждане.

Председателят Андрей Михайлов увери, че ще бъде насрочено извънредно заседание, на което обсъжданията да продължат.

Отлагането ядоса някои от депутатите на т.нар. протестни формации, които обвиниха колегите си от ГЕРБ и ДПС, че нарочно правят чести и дълги изказвания, за да шиканират процеса и на практика да възпрепятстват гласуването на промените в Закона за съдебната власт.

Приемането на законовите промени, чрез които се постига преминаването на Бюрото за защита от главния прокурор към МП, отварят шансове за окончателното им гласуване в пленарна зала преди парламентът да бъде разпуснат.

След кратка почивка и преместване на заседанието в друга сграда, депутатите започнаха и обсъждането на първо четене на промените в Закона за съдебната власт, където е предвидено закриване на Специализираният наказателен съд и Специализираната прокуратура.

Темата породи много спорове сред депутатите, на чието заседание дойде и главният прокурор Иван Гешев. Според ръководителя на държавното обвинение закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността като през 90-те годни.

Главният прокурор очерта промените като „юридическа катастрофа, която ще предизвика правен хаос”. /БГНЕС