Правна комисия отхвърли единодушно ветото върху Изборния кодекс

Комисията по правни въпроси преодоля ветото на президента Румен Радев и повторно гласува превърналите се в спорни промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Текстовете подкрепиха 14 народни представители, без нито един „против“ и „въздържал се“.

Правна комисия отхвърли единодушно ветото върху Изборния кодекс

Въпреки че президентът Румен Радев призова БСП, които отсъстват от пленарните заседания от две седмици, да се завърнат при разглеждането на президентското вето, техни депутати днес не участваха в гласуването в комисията. Очаква се представители от левицата да не влязат и на обсъждането на текстовете в пленарна зала.

Още в началото на днешното заседание от ГЕРБ препотвърдиха намерението си да предприемат законодателна инициатива за връщане на старото положение при преференциите веднага след гласуването в комисия, но от ДПС ги посъветваха да изчакат да стане ясна „съдбата на закона“ в пленарна зала. Депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че ДПС ще внесе свое предложение „на първата минута“ след гласуването на ветото в зала.

От ДПС дори упрекнаха управляващите, че са обърнали мнението си по този въпрос. „Колкото до прословутите преференции, ще кажа една шега. Днес е денят на палачинката, почти в цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ", заяви Хамид.

„Политизирането на факти и обстоятелства може да доведе до изкривяване на общественото възприятие, в една или друга посока“, коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов, според когото няма нищо противоконституционно в преференциите.

Той засегна и въпроса за машинното гласуване, което според него ще доведе до технически проблеми в изборния процес. „Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, смята Кирилов.

За да защити мотивите на президента, на заседанието присъстваше неговия секретар по правни въпроси проф. Емилия Друмева. В изказването си тя подчерта, че завишеният праг на преференциите е „отстъпление от постиженията в нашето изборно право“, защото изборите са реална форма на участие на гражданите в политическия живот на страната.

Във ветото си президентът атакува и някои други текстове. Според държавния глава не само изискването за повсеместно въвеждане на машинното гласуване се забавя, но неясни остават и критериите, по които на изборите през 2019 г. ще бъдат определени най-малко 3000, респективно 6000 избирателни секции, за поетапното му въвеждане. Предвидено е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя броя и номерата на избирателните секции, в които ще има машинно гласуване, но президентът напомня, че няма уредба въз основа на какви критерии ще стане това определяне. /БГНЕС