Правна комисия гласува промените в НПК след нападението в Стара Загора

Народните представители се събират на извънредно заседание на Правна комисия към НС в четвъртък, за да разгледат и гласуват промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК) и Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН), свързани с домашното насилие и увеличаване на наказанията при подобни прояви, предаде репортер на БГНЕС.


След нападението на младото момиче в Стара Загора и общественото недоволство, парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Закона за защита от домашно насилие, както и в НПК.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС предлагат по-строги наказания при нанесени телесни повреди и гаранции за защита от домашно насилие в интимна връзка.

С новите промени, които се предлагат в Закона за защита от домашно насилие се разширява кръга на лицата, които попадат под закрилата му, като интимната връзка се приравнява към случаите на брачно партньорство и съжителство без брак.

С предложените промени в Наказателния кодекс се завишават санкциите за лека и средна телесна повреда. Извършителят на средна телесна повреда може да получи до 8 години затвор, вместо досегашните 6, както и отпада възможността за пробация при лека телесна повреда. Освен това за такъв вид престъпление се предвижда до 2 години лишаване от свобода и увеличаване не глобата от 500 до 1000 лева, вместо сегашната - от 100 до 300 лева. /БГНЕС