Правната комисия потвърди смесеното гласуване на избори

Депутатите от Комисията по правни въпроси отхвърлиха ветото на президента Румен Радев и повторно приеха оспорените от него промени в Изборния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Със 11 гласа „за“, 9 „против“ и 1 „въздържал се“ юристите в парламента отново одобриха решението на следващите избори у нас да се гласува смесено, а избирателите сами да решават дали да направят това на машина или с традиционната хартиена бюлетина.

Според мотивите на държавния глава обаче, изразени на заседанието от съветника му по правни въпроси Иванка Иванова, комбинираният подход на практика обезсмисля машинното гласуване и затруднява значително целия процес.

Преброяването на гласовете от машина също ще бъде ръчно.

Президентът оспори и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети или закупени, с което прехвърли цялата отговорност на изборната комисия. Депутатите записаха в промените още, че компютърната обработка на данните от гласуването ще се прави от Информационно обслужване, а според Радев изборната комисията сама трябва да избере на коя фирма да възложи това.

Президентът не е съгласен и с решението да се подлагат на референдум въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание.

„Не може по този начин да се прехвърлят отговорности на ЦИК, които ще доведат до невъзможност за провеждане на прозрачен и демократичен избор“, смята Филип Попов от БСП, който подкрепи мотивите на ветото.

Без то да е панацея, машинното гласуване ще премахне недействителните бюлетини“, смята колегата му Крум Зарков. „Въвеждането на хартията обратно в този процес не само, че няма да отстрани пороците, а ще ги направи неизбежни. Ще обезсмисли голямото усилие – организационно и финансово, за въвеждането на машинния вот“, допълни още депутатът.

Не би трябвало да се вписват имената на фирми в закон, макар и държавни, категоричен е още Зарков, според когото така се нарушава принципа на конкурсното начало.

„Ветото е с много силен политически подтекст, облечен в юридически формулировки“, опонира ми Христиан Митев от „Обединени патриоти“. Той подчерта, че при промените е спазено изискването на Венецианската комисия те да се правят на по-късно от 6 месеца преди датата на провеждането на редовните избори.

ДПС също подкрепи ветото в частта за машинния вот. От партията подчертаха, че ще развият конкретните си аргументи при утрешното окончателно обсъждане в пленарна зал. Повторно потвърдените текстове защити и председателят на Правната комисия Ана Александрова. „Голяма част от избирателите, и на нашите, и на опозицията, не желаят да гласуват на машини“, категорична бе тя. /БГНЕС