Правната комисия прие промените в Изборния кодекс

Депутатите приеха законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Корнелия Нинова от БСП, с 11 гласа “за”, и 5 гласа “против”. Прието бе и обсъждане за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен от Костадин Костадинов от „Възраждане” с 14 гласа “за” и 2 гласа “против”. Приет бе и законопроектът за промени в Изборния кодекс предложени от Ивайло Мирчев от ПП и Явор Божанков от БСП.

Депутатите дискутираха над час за промени в Изборния кодекс и дали да се върне хартиената бюлетина, предаде репортер на БГНЕС.

„Да има видео наблюдение по време на целия Изборен процес, без да има видимост до самото гласуване на всеки избирател. Видео наблюдение на хартиените разписки ще осуети корупционни практики”, това предложи Петър Петров от „Възраждане” по време на заседанието на правната комисия към НС.

“Друго предложение беше да има ръчно броене на всички хартиени разписки, като това може да стане с решение на ЦИК. Това ще осуети разминаване в разписките от машината и по този начин гражданите ще имат по-голяма сигурност, че техният вот е прозрачно отразен”, подчерта още Петров.

Третото предложение, което внесе „Възраждане”, е само ЦИК да извършва преброяване и отчитане на резултатите от гласуването.

Надежда Йорданов от ДБ застъпи недоверието в хартиената бюлетина, както и грешките в преференциите след изборния ден.

„Много добре знаем, че хартиената бюлетина води до преправянето на десетки протоколи, което води до ниско доверие на избирателите в изборния процес, освен това и възниква проблем с преференциите. Нека да не подценяваме българския народ. Моят свекър е на 89 години и гласува с машина, така че не мисля, че ще има проблем с машинния вот”, уточни още Йорданова.

Александър Николов от „Български възход” обясни, че партията е “за” оставането на машинното гласуване.

„Ние застрашаваме свободната воля, връщайки хартиената бюлетина. Корупцията изкривява изборния процес, а хартията се явява средство в тази посока. Считам, че в настоящия момент единствено оставащата форма на гласуване с машини ще гарантира в по-голяма степен прозрачността на вита и ще гарантира свободната воля”, коментира още той.

„Всички се съгласяваме, че страната е в криза и трябва да има отстъпки и компромиси, но парламентът дава послание, че трябва да се замени една форма на гласуване с уж по-добра. Държавническият подход и правилният подход е парламентът да покаже на първо място готовност по пътя на взаимните отстъпки, по пътя към излъчването на правителство, към съставянето на ясно мнозинство и вече тогава да се подходи към промяна на изборния процес”, обясни още Александър Николов.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че ще подкрепят промени в Изборния кодекс, но обяви също така, че през първо и второ четене ще внесат промени по него.

„Ние ще предложим нови машини, в които да се вкарват бюлетините, а не да се гласува с карти”, обясни още Хамид Хамид.

От ГЕРБ-СДС също подкрепиха смесеното гласуване – с хартия и машина.

След заседанието Мая Димитрова от БСП коментира: “Ние бяхме едни от инициаторите на машинното гласуване, но ниската избирателна активност през няколкото последни избора ни накара да преосмислим нашата позиция и да върнем възможността за хартиено гласуване”.

“Спекулациите за “хартиена коалиция” са безпочвени, по-скоро тук говорим за това коя партия кое предложение приема. Това решение все още е на гласуване в комисия на първо четене”, уточни още Мая Димитрова и обясни, че партията вярва в СИК, както и в РИК, така че би следвало контролът с хартиената бюлетина да бъде голям.

“Относно спекулациите за по-големия хаос, според мен той зависи от организацията, тоест каква организация е направила РИК”, добави още Мая Димитрова от БСП. /БГНЕС