Правната комисия на ЕП: Няма конфликт на интереси при документите на Илиана Иванова

Няма конфликт на интереси при документите на българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова - това реши правната комисия на Европейския парламент, след като се запозна с тях. Комисията проведе закрито заседание по въпроса.


"Всички политически групи бяха в подкрепа на процедурата да се продължи. Т.е. никой не е изразил обструкции по отношение на съществуването на конфликт на интереси", коментира пред БНР членът на комисията от "Обнови Европа" Илхан Кючюк.

"Изключително лесно взе комисията това решение. Г-жа Иванова в последните над 10 години е била или евродепутат или член на Европейската сметна палата. Прозрачна е нейната дейност и получи подкрепата на абсолютно всички групи да продължи нататък с изслушванията", допълни Емил Радев от Европейската народна партия, който също е член на правната комисия.

На 5 септември Иванова ще бъде изслушана на съвместно заседание на комисиите по култура и по промишленост, изследвания и енергетика. Тя ще наследи ресора на бившия комисар и настоящ министър на външните работи Мария Габриел по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Седмица по-късно Иванова ще бъде изслушана на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург./БГНЕС