Правосъдното и финансовото министерство – сред първите в Княжество България

В центъра на София са разположени сградите на Министерството на правосъдието на една от най-старите столични улици – „Славянска“ 1, и на Министерството на финансите на улица „Г. С. Раковски“ 102. Двете министерства, които притежават уникална архитектура, се намират в непосредствена близост до емблематичната сграда на Народен театър „Иван Вазов“, както и до редица други забележителни архитектурни постройки, каквато например е сградата, в която се помещава Българо-американската кредитна банка.

Министерство на правосъдието е учредено с указ №1 на княз Александър I Батенберг на 5 юли 1879 г., с който се определя и съставът на първия след Освобождението от турско робство Министерски съвет в България начело с Тодор Бурмов. Съгласно член 161 от Търновската конституция правителството в Княжество България се състои от шестима министри, сред които е и Димитър Греков, който заема първия в историята на страната пост като министър на правосъдието. Дейността на министерството на правосъдието през първите години е насочена към ликвидиране на остатъците на съдебното законодателство на Османската империя, както и към създаване на българско държавно и гражданско право.

Министерството на финансите също е сред първите шест български министерства в Княжеството, създадени с указа на държавния глава на 5 юли 1879 г., а първият в историята на България министър на финансите е Григор Начович. Целта му е била да подготви и въведе държавния бюджет. МФ играе важна роля в България до средата на 40-те години на ХХ век, но по-късно неговите функции са значително редуцирани в условията на административно планирана икономика. Значението на МФ нараства след колапса на тоталитарния режим, тъй като пазарната икономика изисква здрава и устойчива финансова, фискална и бюджетна политика.

През 1932 година МФ се сдобива с нова сграда – тази, в която се помещава и до днес, а именно на улица „Г. С. Раковски“ 102. Сградата е проектирана от архитект Мария Сапарева (завършила архитектура в Екол дьо Бозар в Париж, Франция) в периода 1930 – 1933 година и през 1945 година е достроена по продължение на улицата. Днес сградата на финансовото министерство разполага с пет етажа, три входа и вътрешен двор. /БГНЕС